Επιτιμος Διδακτορας του Τμηματος Φιλολογιας του ΔΠΘ ο Χριστοφορος Χαραλαμπακης (+ Gallery)

Συγκινητική και μεγαλειώδης η τελετή αναγόρευσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Νίκο Καζαντζάκη

Μια εξαιρετική Παρασκευή ήταν αυτή που μας πέρασε στην Κομοτηνή, όπου στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης: Από το χειρόγραφο στο κείμενο» που διοργάνωσε το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ,  έλαβε χώρα μία ίσως από τις σημαντικότερες τελετές ανακήρυξης των τελευταίων ετών, αυτή  του Ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Χριστόφορου Χαραλαμπάκη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ένα συνέδριο και μία τελετή αναγόρευσης, που μόνο ως δώρα στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην φοιτητιώσα νεολαία του Τμήματος, που κατά κοινή ομολογία, των ίδιων των καθηγητών τους, έδωσε δυναμικότερο παρών από κάθε άλλη φορά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Πρωτίστως για την ευκαιρία να δούμε από κοντά και να ακούσουμε για « την πηγή του λόγου του Νίκου Καζαντζάκη που είναι τα χειρόγραφά του» όπως υπογράμμισε στον σχετικό της χαιρετισμό στην τελετή έναρξης των εργασιών του συνεδρίου η κ. Νίκη Σταύρου, Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη. Δια στόματος μάλιστα των φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, του Τμήματος που δούλεψαν στο πλαίσιο του σχετικού σεμιναρίου στο άγνωστο παραμύθι του Κρητικού συγγραφέα τον «Αλαδίνο» υπό την καθοδήγηση του διδάκτορα γλωσσολογίας και επιστημονικού συμβούλου των Εκδόσεων Καζαντζάκη κ. Νίκο Μαθιουδάκη. Και δευτερευόντως για την παρουσία ενός λαμπρού επιστήμονα της γλωσσολογίας και λεξικογραφίας, του  κ.Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, που πέραν του πολύτιμου για τα ελληνικά γράμματα έργου του –το σύντομο βιογραφικό του σημείωμα ξεπερνά τις εξήντα σελίδες – επέδειξε ασυνήθιστη για το «μέγεθός» του μετριοφροσύνη, ευγένεια αλλά και ευγνωμοσύνη, για την τιμή που, όπως επεσήμανε, του έκαναν οι συνάδελφοί του,  η οποία πρωτίστως ανήκει στο ΔΠΘ και κατ’ επέκταση σε όλους εμάς τους Θρακιώτες που το ΔΠΘ ως το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της περιοχής μας εκπροσωπεί.


Ζωή Γαβριηλίδου
«Δεν ξέρω αν η τιμή είναι μεγαλύτερη για εκείνον που τον τιμά το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ή για το ίδιο το Τμήμα»

Γεγονός που επεσήμανε άλλωστε στον χαιρετισμό της η Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών κ. Ζωή Γαβριηλίδου τονίζοντας πως « ο Καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, λαμπρός επιστήμονας, και άνθρωπος σεμνός υπηρέτησε μακρά και ευδόκιμα την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό που αυτή εκφράζει, προσέφερε τα μέγιστα τόσο στην επιστήμη της γλωσσολογίας, συμβάλλοντας στη διάδοσή της στην Ελλάδα, όσο και στην ελληνική λεξικογραφία και αυτή η συνεισφορά αποτυπώθηκε εναργώς στο Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο είχε ονειρευτεί από μικρός, του πήρε έντεκα χρόνια διαρκούς πάλης με τις λέξεις για να το ολοκληρώσει και το οποίο περιλαμβάνει 75.000 λήμματα, παρουσιάζοντας την ελληνική γλώσσα στη σημερινή δυναμική της μορφή».

«Ακριβολόγος μα ταυτόχρονα όχι ψυχρός τοποθετούσε την κατάλληλη λέξη στην κατάλληλη θέση σαν μαέστρος βιρτουόζος που ήξερε να εκμαιεύσει τη σωστή νότα από τα μουσικά όργανα της ορχήστρας που διευθύνει» συνέχισε η ίδια περιγράφοντας την μαεστρία με την οποία ο κ. Χαραλαμπάκης ανέκαθεν χειριζόταν την ελληνική γλώσσα, για να επισημάνει πως η συνταξιοδότησή του όχι απλά δεν διέκοψε την μακρόχρονη και αποδοτική ερευνητική του δραστηριότητα,  αλλά αποτέλεσε τη συνέχισή της «σε μια ηλικία κατά τεκμήριο σοφότερη και κατά πάντα παραγωγική».

«Ειλικρινά, λοιπόν, δεν ξέρω αν σήμερα η τιμή είναι μεγαλύτερη για εκείνον που τον τιμά το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, εντάσσοντας τον στους επίτιμους διδάκτορες του ή για το ίδιο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στο μέτρο που ένας ερευνητής, δάσκαλος και άνθρωπος με ήθος και σεμνότητα όπως ο Καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης αποδέχτηκε την πρότασή μας να συγκαταλεγεί στους επίτιμους διδάκτορές μας» τόνισε η κ.Γαβριηλίδου ευχαριστώντας τους συναδέλφους της κ.κ. Πηνελόπη Καμπάκη- Βουγιουκλή και Ασημάκη Φλιάτουρα που συνυπέγραψαν μαζί της την πρόταση αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος, για να καλωσορίσει τέλος τον κ.Χαραλαμπάκη στην οικογένεια του ΔΠΘ, ευχαριστώντας τον «για το δώρο που μας άφησες, το Χρηστικό Λεξικό».

Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή
«Πολύπλευρη και προπαντός αδιάλειπτη η σύνδεσή του με την ακριτική μας Θράκη»

«Το συνολικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη είναι σημαντικό ποιοτικά και ποσοτικά και η σύνδεσή του με την ακριτική μας Θράκη είναι πολύπλευρη και προπαντός αδιάλειπτη» ανέφερε στην ομιλία της  η  αντιπρόεδρος του Τμήματος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Πηνελόπη Καμπάκη- Βουγιουκλή, η οποία παρουσίασε τον έπαινο του Τιμώμενου παρουσιάζοντας τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας του. Μία πορεία χαρακτηριζόμενη από άρτια επιστημονική θεμελίωση,  αναλυτική εμβάθυνση και κυρίως όραμα για την ελληνική γλωσσολογία και τη λεξικογραφία, η οποία για τον κ. Χαραλαμπάκη, όπως επισημάνθηκε, «δεν μπορεί να υπάρξει απομονωμένη από την κοινωνία».

Η κ. Ζωή Γαβριηλίδου έλαβε και πάλι τον λόγο για την ανάγνωση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος για να ακολουθήσει η περιένδυση του τιμωμένου από τον αντιπρύτανη οικονομικών του Δ.Π.Θ.  κ. Φώτη Μάρη και η επίδοση των διασήμων επίσης από την κ. Γαβριηλίδου, παρουσία επίσης της κ. Μαρίας Μιχαλοπούλου, Κοσμήτορα της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, της κ. Μαρίας Δημάση, προέδρου του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών και του κ.Δημοσθένη Στρατηγόπουλου,  Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και εκπρόσωπο του Προέδρου του Τμήματος.

Χριστόφορος Χαραλαμπάκης
«Η γλώσσα είναι ένα μέγα μυστήριο»

Η 3η του Νοέμβρη θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ημερομηνία σταθμός για τον τιμώμενο κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του σημείωσε πως στις 3 Νοεμβρίου του 2014 παρουσιάστηκε με μεγαλοπρέπεια στην Ακαδημία Αθηνών το έργο ζωής του, το Χρηστικό Λεξικό, στις 3 Νοεμβρίου του επόμενου χρόνου του απονεμήθη από τον Υπουργό Πολιτισμού και την Εταιρεία Συγγραφέων το βραβείο «Δαίδαλος» και φέτος, 3 Νοεμβρίου, «το καλό τρίτωσε με την ύψιστη ακαδημαϊκή διάκριση που ούτε σε όνειρό μου δεν θα το πίστευα», όπως σημείωσε ευρισκόμενος μπροστά στο ακροατήριο της τελετής αναγόρευσης.
Ο κ. Χαραλαμπάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη γενναιοδωρία, όπως την χαρακτήρισε των συναδέλφων του  και κυρίως της κ.Ζωής Γαβριηλίδου, για την οποία μεταξύ άλλων στάθηκε στο γεγονός ότι είναι η μόνη Ελληνίδα που σε τόσο νεαρή ηλικία έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λεξικογραφίας Euralex, της υπέροχης δασκάλας κ. Πηνελόπης Καμπάκη-Βουγιουκλή και του κ.Ασημάκη Φλιάτουρα, τα γραφόμενα του οποίου όπως τόνισε διαβάζει και μαθαίνει για να υπογραμμίσει πως «όταν ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος με άσπρα μαλλιά ομολογεί ότι διδάσκεται από τους νεώτερους συναδέρφους, είναι ό,τι πιο ευχάριστο γιατί βλέπω την πρόοδο και με συγκινούν».


«Ο Καζαντζάκης  εξακολουθεί να είναι θρύλος και αξιοθαύμαστος, γιατί έδειξε τι σημαίνει θέληση και υπομονή και επιμονή»

«Επειδή με συγκινεί απίστευτα η παρουσία τόσων πολλών φοιτητριών και φοιτητών θα τους έλεγα ότι ένα δίδαγμα πολύ σημαντικό είναι ότι όταν κάποιος έχει θέληση, πείσμα, υπομονή και επιμονή μπορεί να πετύχει στη ζωή του και δεν πρέπει να το βάζετε κάτω στους δύσκολους καιρούς που περνάμε» υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους φοιτητές ενθυμούμενος τη δική του οικογένεια, που όπως έκανε γνωστό από την απόλυτη στέρηση και τις απίστευτες δυσκολίες, «με  τη βοήθεια του Θεού ορθοποδήσαμε και βρήκαμε τον δρόμο μας».

«Από την άλλη μεριά με συγκινεί και το γεγονός ότι η ύψιστη αυτή διάκριση συμπίπτει με ένα πρωτοποριακό συνέδριο για τον Νίκο Καζαντζάκη με εκλεκτούς συναδέρφους εισηγητές που τους βλέπω εδώ και με τιμούν με την παρουσία τους» συνέχισε ο ίδιος τονίζοντας πως «ο Καζαντζάκης για μένα ήταν και εξακολουθεί να είναι θρύλος και αξιοθαύμαστος, όπως σε όλον τον κόσμο, γιατί έδειξε τι σημαίνει θέληση και υπομονή και επιμονή».

«Η επιστήμη είναι σήμερα που διαμορφώνει τη γλώσσα κι όχι οι ποιητές και οι λογοτέχνες»

«Η γλώσσα είναι ένα μέγα μυστήριο, αλλά την ολότητά του δεν μπορεί να τη μελετήσει κανείς. Όλοι έχουμε λεξιπενία, κανείς δεν μπορεί να πει ότι την γνωρίζει. Η γλώσσα είναι καθαρά ατομική υπόθεση. Κανένα λεξικό δεν είναι τέλειο. Ο λεξικογράφος είναι παράλληλα και ηθοποιός. Μια παράσταση είναι και το λεξικό. Αρκεί να διαβάσει κανείς μια σελίδα λεξικού κάθε μέρα για να συναντήσει το θαύμα της γλώσσας» ανέφερε στην ομιλία του ο τιμώμενος Καθηγητής για να σημειώσει ότι η επιστήμη είναι σήμερα που διαμορφώνει τη γλώσσα κι όχι οι ποιητές και οι λογοτέχνες.

Η γλώσσα σήμερα εμπλουτίζεται από την Επιστήμη, άρα τα λήμματα της Ελληνικής γλώσσας μειώνονται συνέχισε ο ίδιος για να αποκαλύψει πως αυτά «μειώνονται γιατί η επιστήμη εξελίσσεται αλλού, αλλά βρίσκουμε τρόπους να μεταφράζουμε αυτά τα λήμματα» δίνοντας το παράδειγμα της λέξης  “Internet” ως «Διαδίκτυο», για να καταλήξει πως, όπως και στην περίπτωση της αντικατάστασης  της λέξης  “Fax” από το «τηλεομοιότυπο», « όσοι ασχολούνται δεν κατάλαβαν ότι μεγάλες μακρόσυρτες λέξεις δεν έχουν πιθανότητα επιβίωσης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.