Πολλες οι αναγκες των σχολικων μοναδων της Κομοτηνης, λιγα ομως τα λεφτα για την αποκατασταση τους

Όπου φτωχός και το σχολείο του - Απαραίτητη και η δημιουργία νέων σχολικών μονάδων· σανίδα σωτηρίας ο χώρος της παλιάς Νομικής

Την κατάσταση των σχολικών μονάδων της Κομοτηνής, τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και τους σχεδιασμούς του δήμου για την, έστω μερική, ανακούφιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτές, παρέθεσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής. 

Να υπενθυμίσουμε πως το θέμα είχε φέρει στο Συμβούλιο η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, με ερώτηση του επικεφαλής της κ. Νίκου Φακιρίδη, προ μερικών μηνών, όμως κάποιες εκ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει την αναβολή του για να συγκεντρώσουν και αυτές στοιχεία.
 
Τελικά, μετά από αρκετές αναβολές και καθυστερήσεις, ο κ. Πετρίδης έκανε την ενημέρωση αυτή, παραθέτοντας μια σειρά προβλημάτων και θεμάτων που δημιουργεί η γήρανση των κτιρίων, η ελλιπής συντήρησή τους λόγω της χρόνιας έλλειψης πόρων που ξεκίνησε από τον πρώτο μνημονιακό χρόνο, αλλά και η ανάγκη για τη δημιουργία νέων δομών, που αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να χτιστούν αλλά υπάρχουν ελπίδες ότι θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα κτίρια της παλιάς Νομικής, όταν οι σχολές μετεγκατασταθούν στα νέα κτίρια που σχεδιάζονται στην Πανεπιστημιούπολη. 

Πρόβλημα με τις αίθουσες 

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια, με την συγκέντρωση που πληθυσμού στα μικρά ή τα μεγάλα αστικά κέντρα, είδαμε το σταδιακό κλείσιμο των σχολικών μονάδων στους οικισμούς και την αύξηση της ανάγκης για νέες τέτοιες δομές στις πόλεις, όπως η Κομοτηνή.
 
Όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χώροι διαθέσιμοι για την ανέγερση νέων διδακτηρίων, πλην παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει, όπως στο κτιριακό συγκρότημα της Μελέτης που στεγάζει το νέο Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο, τους δύο καινούριους παιδικούς σταθμούς σε οικισμούς, αλλά και την εγκατάσταση, ελλείψει άλλης δυνατότητας, προκάτ στο μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο, το 2ο Λύκειο και το Δημοτικό του Κοσμίου και την πρόβλεψη για την κατασκευή νέου Νηπιαγωγείου στην περιοχή των στρατώνων, για το οποίο περιμένουν εδώ και 2 χρόνια την έγκριση του Υπουργείου.
 
Προετοιμάζονται όμως να αξιοποιήσουν το σχολικό συγκρότημα της παλιάς Νομικής, όταν φύγουν οι σχολές, ενώ διερευνάται η αξιοποίηση δεύτερου υφιστάμενου συγκροτήματος στην πόλη, κάτι όμως που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί.
 
Τέλος προχωράει μια μελέτη για την δημιουργία νέων αιθουσών, μιας και μετά την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων της περιοχής εντοπίζονται προβλήματα σε ορισμένα σχολεία.

Έλλειψη χρηματοδότησης για την συντήρηση 

Στο θέμα της συντήρησης των υφιστάμενων μονάδων, ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως οι ανάγκες υπερβαίνουν την όποια δυνατότητα χρηματοδότησης, μιας και η κρατική βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε ευρωπαϊκά προγράμματα επιλέξιμες είναι μόνο οι παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με ενεργειακή αναβάθμιση.
 
Έτσι οι βασικές συντηρήσεις γίνονται μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, που τα τελευταία χρόνια ανέρχεται σε 140.000 ευρώ το χρόνο, με τα έργα που γίνονται να ανέρχονται στο τριπλάσιο ποσό, που καλύπτεται από τους πόρους του Δήμου Κομοτηνής.
 
Παρόλα αυτά τα αιτήματα που έχουν για συντηρήσεις χρειάζονται υπερπολλαπλάσια ποσά για να καλυφθούν, για αυτό και ιεραρχούνται με βάση την ασφάλεια, την υγιεινή και τέλος την εμφάνιση, με την οικονομική δυνατότητα να σταματά συνήθως στον τομέα της υγιεινής.
 
Πάντως ο δήμαρχος εξήρε την προσπάθεια πολλών συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, που δεν στέκονται μόνο στην καταγγελία, αλλά και με τη βοήθεια του Δήμου  συμβάλλουν στην επισκευή των σχολείων.
 
Όσο για λειτουργικά έξοδα, η χρηματοδότηση και εκεί είναι ελλιπής, με πάνω του 1/3 των λειτουργικών δαπανών να καλύπτονται από το Δήμο, με μεγάλο κομμάτι να αφορά τη θέρμανση. «Δε μπορούμε να δηλώσουμε ικανοποιημένοι από την κατάσταση είτε σε επίπεδο επάρκειας σχολικών αιθουσών είτε από το βαθμό παρέμβασης στα σχολικά κτίρια, αλλά υπερβαίνουμε τις στενές μας αρμοδιότητες για να καλύψουμε σοβαρά ζητήματα» κατέληξε.

Παρατηρήσεις και ερωτήσεις από την αντιπολίτευση 

Τις ανάγκες που της μετέφεραν οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης σε συνάντηση που είχε με αυτούς μετέφερε η επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φελίνα Καζάκου, αναφέροντας συνοπτικά την εικόνα που έχει αποτυπώσει.
 
Όσο αφορά την πρωτοβάθμια, μίλησε για μεγάλη ανάγκη νηπιαγωγείου και δημοτικού στην περιοχή πίσω από την Εκτενεπόλ, όπου υπάρχουν οικόπεδα χαρακτηρισμένα σχολικά ακίνητα, για το πρόβλημα που υπάρχει με την σίτιση στα ολοήμερα σχολεία, για την ανάγκη αγοράς ψηφιακών μέσων και διαδραστικών πινάκων, αλλά και παρέμβασης στο ειδικό σχολείο γιατί πλέον οι αίθουσες δεν επαρκούν.
 
Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σημείωσε πως η στεγανοποίηση των οροφών του 1ου ΕΠΑΛ, του 3ου Λυκείου και του 1ου Λυκείου είναι απαραίτητη, αλλά και η στεγανοποίηση του σχολείου που στεγάζει τα γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, ενώ σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στην στατικότητα του κτιρίου, και επίσης στο ίδιο κτίριο υπάρχει ανάγκη αίθουσας γυμναστηρίου.
 
Τέλος μίλησε για την ανάγκη εγκατάστασης αντλιών θέρμανσης, αλλά και τη μεταφορά του ΚΕΣΥΠ, κλείνοντας με την ανάγκη καλύτερου φωτισμού στις αυλές των σχολείων τις νυχτερινές ώρες, ώστε να μην γίνονται βανδαλισμοί.
 
Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης της «Πολη-τικής Ανατροπής» κ. Ελένη Λαφτσή σημείωσε ότι οι περισσότεροι γονείς που έχουν παιδιά στην εκπαίδευση γνωρίζουν επιμέρους αλλά και γενικά προβλήματα που υπάρχουν, ιδιαίτερα στην παιδική στέγη με μαθήματα να γίνονται πολλές φορές σε ακατάλληλες αίθουσες.
 
Τόνισε δε πως μια συστηματική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, θα λύσει μελλοντικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν και θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση κονδυλίων για τα λειτουργικά τους έξοδα.
 
Την έλλειψη σχεδιασμού γενικότερα στον τομέα της παιδείας που επεκτείνεται και στους τομείς που αφορούν τον Δήμο Κομοτηνής σχολίασε ο επικεφαλής του «Σπάρτακου» κ. Κώστας Καραΐσκος, ο οποίος ανέφερε πως λείπουν ένα γυμνάσιο και ένα λύκειο στην πόλη μας.
 
Ανέφερε δε πως το Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο θα πρέπει να έρθει στην Κομοτηνή από τη Μελέτη, ώστε να ενταχθεί στον γενικότερο εκπαιδευτικό ιστό.
 
Τέλος ο κ. Φακιρίδης, η ερώτηση του οποίου έφερε το ζήτημα στο συμβούλιο, τόνισε πως η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό, που θα πρέπει να παρέχεται σε όλους δωρεάν χωρίς διακρίσεις και σημαντικό μέρος της είναι οι υποδομές.
 
Στον καπιταλισμό, σημείωσε, η παιδεία είναι εμπόρευμα, με τους μνημονιακούς νόμους να οδηγούν και στην ιδιωτικοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προειδοποιώντας πως η κατάσταση θα χειροτερέψει μιας και ο προϋπολογισμός του 2018 μειώνει τις δαπάνες γενικότερα.
 
Για αυτό και είναι απαραίτητη, κατά τον ίδιο, η άμεση αύξηση των κονδυλίων για την επισκευή και προστασία των σχολείων, αλλά και η ανέγερση νέων μονάδων και η αξιοποίηση των υπαρχόντων χώρων.
 
Απαντώντας ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως για το θέμα του σχολείου στην Εκτενεπόλ έχει προχωρήσει το θέμα εκχώρησης της γης στο Δήμο, για την ανέγερση νέου κτιρίου, ενώ για το 1ο ΕΠΑΛ, του οποίου χρειάζεται παρέμβαση σε όλη τη στέγη, ο προϋπολογισμός είναι πολύ μεγάλος, όμως έχουν σχέδια για παρέμβαση στο κτίριο, μέσα στο 2018.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.