Αγωγή κτηνοτρόφων κατά Περιφέρειας ΑΜ-Θ και Δημοσίου

21.09.2017 11:07

Νατάσσα Βαφειάδου

Για τις απώλειες από τον καταρροϊκό πυρετό του 2014

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Αγωγή αποζημίωσης κατά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και κατά του ελληνικού δημοσίου, για τις απώλειες που είχαν από τον καταρροϊκό πυρετό, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, κατέθεσαν την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, 56 κτηνοτρόφοι του Ν.Καβάλας, ένας του Ν.Δράμας και ένας του Ν.Ροδόπης.
 
Η κατάθεση της αγωγής έγινε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, μετά από περίπου ένα χρόνο προετοιμασίας των κτηνοτρόφων που συμμετέχουν, και αφού όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση του συνόλου των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι υπέστησαν τις βαρύτερες απώλειες στο ζωικό τους κεφάλαιο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. 

Νίκος Δημόπουλος «Θα προχωρήσουμε ώσπου να δικαιωθούμε» 


Μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Δημόπουλος εξήγησε πως «τα δικαστήρια αποτελούν το αποκούμπι των ανθρώπων που αναζητούν το δίκιο τους» για να επισημάνει πως η εξωδικαστική επίλυση του ζητήματος, στην λογική της ικανοποίησης του αιτήματός τους, αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή. Ωστόσο όπως τόνισε η πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά τους, με αποτέλεσμα η δικαστική οδός να αποτελεί πλέον και την μοναδική τους επιλογή.
 
Σε ό,τι αφορά το ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε πως μετά το κύμα καταρροϊκού πυρετού του 2014 που έπληξε ανεπανόρθωτα το ζωικό κεφάλαιο της ΠΑΜ-Θ, το 2015 οι κτηνοτρόφοι έλαβαν αποζημιώσεις της τάξεως των 30 ευρώ για κάθε νεκρό ζώο, χρήματα ωστόσο τα οποία αφορούσαν στην δειγματοληψία εγκεφάλου των νεκρών ζώων και όχι για τον καταρροϊκό πυρετό.
 
Ήδη όπως τόνισε ο κ. Δημόπουλος υπήρξαν αιτήματα σχετικών παρεμβάσεων προς το αρμόδιο Υπουργείο, ούτως ώστε οι πληγέντες κτηνοτρόφοι να λάβουν κανονικές αποζημιώσεις, οι οποίες όπως εξήγησε είναι παρόμοιες με αυτές της ευλογιάς, που δεν έτυχαν ωστόσο ανταπόκρισης, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την κατάθεση αγωγής τον τελευταίο χρόνο. 
 
Ο ίδιος επεσήμανε πως ο αριθμός των εναγόντων είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό των κτηνοτρόφων που επλήγησαν το 2014, για να τονίσει στην συνέχεια πως και οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες τότε δεν προχώρησαν στην εκκαθάριση του ζωικού κεφαλαίου, «με το σκεπτικό ότι δεν προλάβαιναν. Πρόβλημα όμως που δεν αφορά τους αγρότες αλλά την ίδια την πολιτεία που βλέπει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες αποδεκατισμένες».
 
Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων ν. Καβάλας εξήγησε πως ο αριθμός των  απωλειών κάθε κτηνοτρόφου υπάρχει στα αρχεία της εταιρείας καύσης και βάσει αυτού η πληρεξούσια δικηγόρος υπολόγισε το ποσό που ζητά ο κάθε ενάγοντας για την ικανοποίησή του.
 
«Εμείς θα προχωρήσουμε, ώσπου να δικαιωθούμε» επεσήμανε καλώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες «σε αντίστοιχες περιπτώσεις να είναι πιο κοντά στους κτηνοτρόφους». 

Αχιλλέας Σαχπατζίδης «Η κείμενη νομοθεσία προβλέπει αποζημιώσεις μόνο για τα ζώα που θανατώνονται για λόγους ευζωίας»     


Από την πλευρά της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΠΑΜΘ κ.Αχιλλέας Σαχπατζίδης, ερωτηθείς σχετικά επεσήμανε πως «ούτε τότε, ούτε τώρα η κείμενη νομοθεσία προβλέπει την αποζημίωση των ζώων που πέθαναν, με τιμές ευλογιάς, ούτε με καμία τιμή, ούτε επίσης ορίζει θανατώσεις σε κρούσματα καταρροϊκού πυρετού παρά μόνο για τα ζώα εκείνα που θα έπρεπε  να θανατωθούν για λόγους ευζωίας».
 
«Για αυτά τα ζώα, τα οποία θανατώνονται για λόγους ευζωίας, προβλέπεται αποζημίωση» συνέχισε ο ίδιος, εξηγώντας πως στην συγκεκριμένη περίπτωση δόθηκε αποζημίωση 30 ευρώ ανά ζώο, μέσω του προγράμματος για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, τα οποία περισυνέλεξε και δειγμάτισε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας. 
 
Ωστόσο ο κ. Σαχπατζίδης θύμισε πως με την γνωστοποίηση του ζητήματος, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του τότε αρμοδίου αναπληρωτή Υπουργού κ. Κουκουλόπουλου, όπου διατυπώθηκε η πρόταση για την καταβολή αποζημιώσεων αν όχι της τάξεως της ευλογιάς, της τάξεως των 80 ευρώ, το οποίο ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό από το Υπουργείο. 

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine