Πανω απο 2.000 κοσμου επισκεφτηκε την Κιρκη

Για τη Γιορτή Μηλίνας-Γκάιντας

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2017 η παραδοσιακή «Γιορτή Μηλίνας – Γκάιντας» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κίρκης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα από τον  Σύλλογο «Ακρίτες» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φάρος» Απαλού, τα οποία παρουσίασαν χορούς από τη Θράκη, ενώ για μια χρονιά ακόμη το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά» έστησε ένα γνήσιο θρακιώτικο γλέντι.

Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την πατροπαράδοτη κιρκαλιώτικη πίτα «Μηλίνα», φτιαγμένη από τα χέρια των γυναικών της Κίρκης, γεύθηκαν νοστιμιές και σαλάτες, γλέντησαν με άφθονο κρασί και χόρεψαν στους ήχους της θρακιώτικης μουσικής μέχρι τις πρωινές ώρες. Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι και έφυγαν με την πίστη ότι η Κίρκη θα είναι πάντοτε ένα «ζωντανό χωριό».

Στην γιορτή της Μηλίνας – Γκάιντας τιμήθηκε η φιλόλογος και συγγραφέας Άννα Δεληγιάννη για την ανιδιοτελή έμπρακτη αγάπη της προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κίρκης.

Η Μηλίνα είναι πίτα παραδοσιακή η οποία επικράτησε όλων των εποχών από την ύπαρξη του οικισμού της Κίρκης μέχρι σήμερα, τονίζει στο βιβλίο του «Κίρκη Έβρου – Η μάγισσα ή η μαγεία της φύσης» ο Αλέξανδρος Καζαντζής, ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, ο οποίος κατάγεται από τον οικισμό της Κίρκης.

«Πρόκειται για μια πρωτότυπη πίτα. Η ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία της συνίσταται στο γεγονός ότι αποτελείται από τρία φύλλα, γίνεται σε λεπτό ταψί και μάλιστα στα παλιά χρόνια γινόταν σε χάλκινα ταψιά που τα γάνωναν. Η άλλη της ιδιαιτερότητα αφορά στη γέμιση η οποία αποτελείται κυρίως από τυρί και γιουφκάδες ή χυλοπίτες όπως τις λέμε σήμερα ή και με ότι άλλους είδους γέμιση ήθελε κανείς. Τυρόπιτα, σπανακόπιτα, σπανακοτυρόπιτα ακόμη γίνεται και μηλίνα με πλιγούρι.

Μία άλλη ιδιαιτερότητά της είναι ότι ψήνεται πάνω σε ανθρακιά και αφού ψηθεί από τη μία μεριά με ένα ειδικό καπάκι που έχει το σχήμα του ταψιού, την γυρίζουν ανάποδα. Όλο αυτό απαιτεί τέχνη και τεχνική» αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του ο κ. Καζαντζής.
 
Οι εκδηλώσεις της Γιορτής ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με τον αγώνα δρόμου περιπέτειας σε ορεινό έδαφος υπό τον τίτλο «Κίρκη Trail».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.