Μια συναξη στο υψος «αριστων» (+Gallery)

Μετά από 50 χρόνια συνάντηση των μαθητών/τριων του ’64-’65 του Δημοτικού Σχολείου Ξυλαγανής - Με πρωτοβουλία του Θέμη Διανέλλη - Παρών ο δάσκαλός τους Δημήτρης Αποστολίδης

Η ιστορία έχει ως εξής. Ήταν –και είναι ακόμη– μια εξαιρετική ομάδα μαθητών και μαθητριών στην Ξυλαγανή, που ζήσανε μαζί τα σχολικά τους χρόνια, στο δημοτικό, κι οι περισσότεροι απ’ αυτούς και στο Γυμνάσιο. Η ομάδα αυτή αποτελούνταν από Ξυλαγανιώτες και Ξυλαγανιώτισσες που γεννήθηκαν το 1955, και πενήντα χρόνια μετά με πρωτοβουλία του Θέμη Διανέλλη, επέλεξαν να ξανασυναντηθούν, ενθυμούμενοι εκείνα τα  ωραία χρόνια, που υπήρχαν στη ζωή βεβαιότητες. Μια από αυτές, η αξία των γραμμάτων, και η πίστη ότι άξιζε ο μόχθος τους προκειμένου να έχουν ένα καλύτερο μέλλον μακριά από την πραγματικότητα της αγροτικής ζωής και των χωραφιών.
 
Η βεβαιότητα, και η πίστη αυτή, επαληθεύτηκε γι’ αυτή τη λαμπρή ομάδα επιστημόνων της Ξυλαγανής την οποία συναποτελούσαν, και συναποτελούν ακόμη οι:   Ελένη Αλατάκη, Πασχαλίτσα Αραμπατζή, Στυλιανός Αλμπάνης, Κατίνα Βαλασίδου, Μαρία Βαλασίδου, Πέτρος Βαφειάδης, Ροδόπη Βαφειάδου, Θεμιστοκλής Διανέλλης, Μαριάνθη Δόγκα, Δημοσθένης Κοκοτίδης, Αθανάσιος Μανωλτσίδης, Νικόλαος Μοντσάκης, Βαγγέλης Μουζαλιώτης, Αγγελική Μουσά, Αργυρώ Παπαδοπούλου, Χρήστος Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Πάσσος, Ροδή Πολιτσάκη, Νικόλαος Τασσίδης, Νικόλαος Χατζάκης, Παρασκευή Χρυσαφίδου.
 

Έλειπαν βέβαια όσοι πήραν το δρόμο για το μακρύ ταξίδι στην αθανασία της μνήμης, ήτοι οι: Ιωάννης Αρχοντάκης, Πέτρος Δουδουλακάκης, Ιωάννης Καμινάκης, Αλέξανδρος Κοτίκης, Χρήστος Τσερκέζης, και δεν μπόρεσαν να έρθουν οι: Σοφία Γιανναράκη, Παναγιώτης Κισσούδης, Νικόλαος Δουργουνάκης, Νικόλαος Μαλούσης, Αναστασία Παπαγιαννίδου, Ειρήνη Πολιτσάκη. 

Ο διοργανωτής Θέμης Διανέλλης 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Διοργανωτής αυτής της εξαιρετικής ιδέας– εξαιρετικής και στην υλοποίησή της– ήταν ο συνταξιούχος πλέον Θέμης Διανέλλης που είχε αρχίσει να εργάζεται γι’ αυτή από πέρυσι το καλοκαίρι και που ήταν αυτός που συνέταξε το ακόλουθο πολύ εύστοχο πρόγραμμα.  

Στην εκκλησία με άρτους για ευλογία των ζώντων και μνημόσυνο για τους τεθνεώτες 

Η συνάντηση των μαθητών του ’64-’65 ορίστηκε να γίνει στις 16/7 με πρώτη επιλογή τον εκκλησιασμό συμμετεχόντων και συμμετεχουσών, όπου έγινε αρτοκλασία υπέρ υγείας και μνημόσυνο για τους αποβιώσαντες. 

Ξανά στα θρανία – Ο δάσκαλος Δημήτρης Αποστολίδης 

Μετά την εκκλησία και τους άρτους που παρασκεύασε η σύζυγος του Θέμη Διανέλλη Μαγδαληνή, η ομάδα επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Ξυλαγανής, κάθισε  στα θρανία, κι άκουσε ξανά τον δάσκαλό της, τον υπέροχο Δημήτρη Αποστολίδη, να τους μιλά με μεγάλη συγκίνηση και περηφάνια, μιλώντας για την εργατικότητα των τότε «παιδιών» και την αφοσίωσή τους στα «γράμματα», την πρωτιά τους, γεγονός που είχε συμβεί στα χρονικά για τους Ξυλαγανιώτες πρώτη φορά –συνήθως αυτήν την είχαν οι μαρωνίτες μαθητές. Τις ευχαριστίες των «μαθητών-μαθητριών» προς τον δάσκαλό τους, εξέφρασε η φιλόλογος Ροδόπη  Βαφειάδου, η οποία πολύ ενέμεινε στην προτροπή του δασκάλου «να γίνουν καλοί άνθρωποι» πάνω απ’ όλα, συμβουλή που μάλλον, όπως έδειχναν τα φωτεινά τους πρόσωπα, οι μαθητές του ακολούθησαν. 

Για καφέ στου Λουλούδη 

Ο ευσταλής και κομψός ογδονταπεντάχρονος ηλικιακά αλλά έφηβος εντός του, Δημήτρης Αποστολίδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μυρσίνη, ακολούθως στην πλατεία του χωριού, στο καφέ του Λουλούδη, κέρασε καφέ στους μαθητές του γεμάτος από χαρά και ευφρόσυνα συναισθήματα. 

Γεύμα και τραγούδι στην ταβέρνα Υδρία 

Η αμέσως επόμενη δράση της συνάντησης των παλιών συμμαθητών ήταν γεύμα στην ταβέρνα Υδρία, παρά θιν αλός, με ζωντανή ορχήστρα, όπου ξεδιπλώθηκε στην πράξη η χαρά από τους εικοσιένα παρευρισκόμενους συμμαθητές και τους/τις συζύγους τους.
 
Τον χορό τον έσυραν όλοι ανεξαιρέτως και δεξιοτεχνικά, σε σημείο μάλιστα οι συμπαρευρισκόμενοι να διερωτώνται αν η τάξη αυτή του ‘ 64 και 65 ήταν πρωταθλήτρια και στον χορό, αφού δεν έμεινε κανένας μέχρι τέλους στην καρέκλα του.
 

Με έμφαση στις κυρίες Αγγελική Μουσά, Πασχαλιώ Αραμπατζή, Κατερίνα Βαλασίδου, Μαρία Βαλασίδου και στους άνδρες, τον αναμενόμενο Χρήστο Παπανικολάου, τον Νίκο Μοντσάκη, τον Στέργιο Αλμπάνη, τον Βαγγέλη Μουζαλιώτη, κι όλους ανεξαίρετα γυναίκες και άνδρες.
 
Φυσικά τον χορό έσυρε και ο αεικίνητος δάσκαλος Δημήτρης Αποστολίδης, κι έχουμε να σημειώσουμε την συμβολή στην ωραία ατμόσφαιρα της γεμάτης χιούμορ ορχήστρας και του τραγουδιστή της, που ήξερε πρόσωπα, καταστάσεις και Ξυλαγανή, και επέλεξε να τραγουδήσει τα «κατάλληλα» άσματα, κι ανάλογα με τις χορευτικές δυνατότητες του καθένα.
 
Η συνάντηση έκλεισε με τις καλύτερες των εντυπώσεων, με πραγματική χαρά, και την υπόσχεση σύντομα οι συμμαθητές ξανά να ανταμώσουν…

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ στην κεντρική εικόνα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.