Ενα βιβλιο για το καλοκαιρι

Συνεχίζουν να καταφεύγουν στο βιβλίο οι Κομοτηναίοι για θερινή «συντροφιά»

Με το καλοκαίρι να διάγει πλέον τον δεύτερο μήνα του, και τη ζέστη να φαίνεται ότι έχει έρθει για να μείνει, πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που καταφεύγουν στην παραλία για να δροσιστούν, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά, με ένα καλό βιβλίο στο χέρι.
 
Έτσι όπως κάθε χρονιά πριν πάνε στην παραλία, περνούν από τα βιβλιοπωλεία της πόλης, για να αγοράσουν ένα ή περισσότερα βιβλία. Το καλοκαίρι βέβαια φαίνεται να ζητά πιο «ελαφριά» βιβλία, με έμφαση στα ρομαντικά και τα αστυνομικά, ενώ πάντα δημοφιλές παραμένει το παιδικό βιβλίο, καθώς και τα βιβλία δραστηριοτήτων.
 

Βασίλης Βαφειάδης «Ανέβηκε η θερμοκρασία, ο κόσμος περνάει αρκετές ώρες στην παραλία, και τι καλύτερη παρέα για να περάσει κανείς ευχάριστα την ώρα του από το βιβλίο» 

«Το βιβλίο κινείται όλο το χρόνο, τώρα είναι ειδική περίοδος που έχει αυξημένη ζήτηση» σημείωσε ο κ. Βασίλης Βαφειάδης, του βιβλιοχαρτοπωλείου Βαφειάδη, ο οποίος τόνισε πως η κίνηση ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου, και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. «Ανέβηκε η θερμοκρασία, ο κόσμος περνάει αρκετές ώρες στην παραλία, και τι καλύτερη παρέα για να περάσει κανείς ευχάριστα την ώρα του από το βιβλίο» ανέφερε, τονίζοντας πως οι αναγνώστες του καλοκαιριού κατευθύνονται κυρίως στην λογοτεχνία και το μυθιστόρημα.
 
Οι ενήλικες, σημείωσε, θέλουν κάτι πιο ελαφρύ, και έτσι στρέφονται περισσότερο στο κοινωνικό και ρομαντικό μυθιστόρημα, τόσο στην ελληνική όσο και στην ξένη λογοτεχνία, ενώ ακολουθεί η αστυνομική λογοτεχνία.
 
Όσο για τα παιδιά, υπάρχουν αρκετά βιβλία για καλοκαιρινές διακοπές, με βιβλία για όλες τις τάξεις του Δημοτικού και της προσχολικής ηλικίας, για να απασχολείται το παιδί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 
Το παιδικό βιβλίο είναι μια σταθερή επιλογή εδώ και χρόνια, σημείωσε, και αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή, γιατί παρά την τεχνολογία και τα νέα μέσα επικοινωνίας, αυτά που προσφέρει το βιβλίο δεν μπορούν να ξεπεραστούν.
 
Όσο για τις τιμές των βιβλίων, αυτές κινούνται σε αρκετά προσιτά επίπεδα, ξεκινώντας από τα 5 ευρώ και φτάνοντας στα 10, ενώ στη λογοτεχνία τα βιβλία κινούνται από 8 έως 18 ευρώ, με πακέτα προσφορών.
 
Να σημειωθεί πως το βιβλιοπωλείο έχει ετοιμάσει ένα ηλεκτρονικό κατάλογο βιβλιοπροτάσεων, «Τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2017» που είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να έχουν οι αναγνώστες πιο ξεκάθαρες επιλογές για το τι θέλουν να βρουν.

 

Ιωάννα Δεμιράκη «Το καλοκαίρι είναι η εποχή του λογοτεχνικού βιβλίου» 

«Το καλοκαίρι είναι η εποχή του λογοτεχνικού βιβλίου» σημείωσε η κ. Ιωάννα Δεμιράκη, από το βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο», σημειώνοντας πως μπορεί να μην υπάρχει δραματική αύξηση της αγοράς, αλλά το πλήθος των εκδόσεων, σε συνδυασμό με την αλλαγή της διάθεσης από τον καιρό και τις διακοπές, φέρνουν τους αναγνώστες πιο κοντά σε αυτό.
 
Το βιβλιοπωλείο κάνει την έκπτωση του 10% στις καινούριες εκδόσεις, ενώ έχουν και προσφορές σε άλλα βιβλία, κάτι που σημαίνει, τόνισε, πως το οικονομικό δεν αποτελεί τόσο σημαντικό παράγοντα, αρκεί να υπάρχει η διάθεση.
 
Βέβαια όλοι οι εκδοτικοί οίκοι έχουν να προσφέρουν κάτι καινούριο, όμως όπως σημείωσε μέσα στο πλήθος των εκδόσεων κρατούν την αξία τους τα κλασικά λογοτεχνικά βιβλία, ή και παλιότερες εκδόσεις που μπορεί να βρεθούν σε πολύ καλύτερες τιμές, καλύπτοντας αυτό που ζητά ο επίδοξος αναγνώστης.
 
Το καλοκαίρι, τόνισε η κ. Δεμιράκη, φαίνεται να ζητά το πιο «ανάλαφρο» λογοτεχνικό βιβλίο, με το αστυνομικό να έχει ζήτηση, ιδιαίτερα ανάμεσα στους άνδρες, όμως πολλές φορές οι βιβλιόφιλοι βρίσκουν την ευκαιρία να πάρουν βιβλία που κυκλοφόρησαν τον χειμώνα όμως δεν τα είχαν αγοράσει τότε. Ταυτόχρονα υπάρχουν επανεκδόσεις σημαντικών ελλήνων συγγραφέων, που βρίσκονται στις λίστες ανάγνωσης.
 
Όσο για το παιδικό βιβλίο, αυτό παραμένει διαχρονικά δημοφιλές, με τους γονείς να εισάγουν τα παιδιά στη διαδικασία της ανάγνωσης, με τα βιβλία των διακοπών, με δραστηριότητες που κάνουν επανάληψη στη σχολική ύλη, βοηθώντας τα παιδιά να κρατούν την επαφή τους με αυτά που έμαθαν το χειμώνα.
 
«Καλό είναι να μην μένουμε σε αυτό, να επιλέξουμε ένα λογοτεχνικό βιβλίο για το παιδί μας» σημείωσε η κ. Δεμιράκη, μιας και η ανάγνωση της λογοτεχνίας ανοίγει εντελώς διαφορετικούς ορίζοντες.
 
Αύξηση του ενδιαφέροντος αναμένεται να φέρει εντός του καλοκαιριού και το πρόγραμμα με τα κουπόνια του ΟΓΑ, όπου παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούνται για την αγορά βοηθημάτων και ξενόγλωσσων βιβλίων το Σεπτέμβριο αποτελεί για κάποιους ευκαιρία να πάρουν φτηνότερα λογοτεχνικά βιβλία.

 

Μπερνά Μπεήογλου «Η παράδοση της ανάγνωσης ενός βιβλίου στην παραλία υπάρχει ακόμη» 

«Υπάρχει ενδιαφέρον για όλα τα είδη βιβλίων» σημείωσε η κ. Μπερνά Μπεήογλου, σημειώνοντας πως έχουν πολλούς γονείς οι οποίοι έρχονται με τα παιδιά τους, και θέλουν να τα βάλουν στη διαδικασία να αγκαλιάσουν το βιβλίο, και για να μην βαριούνται, αλλά και για να αποκτήσουν νέες εμπειρίες το καλοκαίρι.
 
Έτσι ενώ υπάρχει ζήτηση για τα καλοκαιρινά βιβλία των διακοπών που βοηθούν τα παιδιά να κάνουν μια επανάληψη της προηγούμενης τάξης και να προετοιμαστούν για την επόμενη, πολλοί ζητούν και λογοτεχνικά βιβλία.
 
Όσο για τη ζήτηση, υπάρχει κάποια διαφορά από τις προηγούμενες χρονιές, όμως οι γονείς προσπαθούν, όσο μπορούν, να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στην ανάγνωση.
 
Όσο για τους ενήλικους, και εκεί υπάρχει ενδιαφέρον για το καλοκαιρινό βιβλίο, γιατί «η παράδοση της ανάγνωσης ενός βιβλίου στην παραλία υπάρχει ακόμη» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, παρόλο που και εκεί πολλές φορές είναι πιο επιλεκτικοί, μένοντας σε λιγότερα βιβλία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.