Κλιμακωνουν τις κινητοποιησεις οι συμβασιουχοι της Ροδοπης

Συγκέντρωση και πορεία στην Κομοτηνή με αφορμή τις τελευταίες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Μπροστά από το Δημαρχείο Κομοτηνής συγκεντρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης 22 Ιουνίου Συμβασιούχοι-Παρατασιούχοι από όλους τους Δήμους της Ροδόπης, συμμετέχοντας στην απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕ ΟΤΑ με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων τους.
 
Οι συμβασιούχοι βρέθηκαν στο Δημαρχείο μαζί με μόνιμους εργαζόμενους στο Δήμο Κομοτηνής, αλλά και τη συμπαράσταση από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων η επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή και ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Νίκος Φακιρίδης. Επίσης το παρών έδωσαν και μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων Κομοτηνής, της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης, που ζήτησαν να μην υπάρξει καμία απόλυση, αλλά να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
 
 

Κώστας Κουρμπαλίδης «Είναι οξύμωρο αυτοί που δηλώνουν κατά των ελαστικών σχέσεων εργασίας, να ζητούν να γίνουν προσλήψεις διμήνων» 

Με την απεργία αυτή κλιμακώνουν τον αγώνα τους, σημείωσε ο κ. Κώστας Κουρμπαλίδης, συμβασιούχος -παρατασιούχος στο Δήμο Κομοτηνής, έχοντας ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις από το Μάρτιο, αρχικά για την πληρωμή τους.
 
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεών τους, τους έσπρωξε στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, γιατί πλέον παίζεται η δουλειά αλλά και η ζωή τους. «Το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται την απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου, το νόμο του κράτους, το άρθρο του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμά μας στην εργασία και φυσικά τη βούληση του ελληνικού λαού. Αν αυτό δεν είναι πραξικόπημα τότε τι είναι;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
 
Όμως επιφυλακτικοί είναι και απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης, πρωτίστως στο ζήτημα της πρόσληψης διμήνων για την κάλυψη της καθαριότητας, που θεωρούν ότι αποτελούν απεργοσπαστικό μηχανισμό. «Ποιος θα τους πάρει, πόσους θα πάρει, με ποια διαδικασία θα τους πάρει;» αναρωτήθηκε ο κ. Κουρμπαλίδης, επισημαίνοντας πως τα δίμηνα δεν προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ, ενώ επισήμανε και το οξύμωρο αυτοί που δηλώνουν κατά των ελαστικών σχέσεων εργασίας, να ζητούν να γίνουν προσλήψεις διμήνων.
 
Όσο για το θέμα των 2.500 θέσεων εργασίας στον τομέα της καθαριότητας, των Δήμων, το οποίο φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση, επισήμανε πως σήμερα υπάρχουν πάνω από 5.000 εργαζόμενοι συμβασιούχοι, για να εκτιμήσει πως το επίμαχο σχέδιο είναι το τυράκι στη φάκα για τους συμβασιούχους, που ζητούν άμεσα μετατροπή των συμβάσεων τους από ορισμένου σε αορίστου.
 
Τέλος κάλεσε τον Δήμαρχο Κομοτηνής να μην δεχτεί καμία απόλυση συμβασιούχου, κανένα δίμηνο γιατί είναι απεργοσπαστικός μηχανισμός και καμία ιδιωτικοποίηση στο Δήμο.
 
Όσο για τις μελλοντικές τους κινήσεις, αυτές θα αποφασιστούν από τη γενική τους συνέλευση, ανάλογα και με τα διαμειβόμενα σε κεντρικό επίπεδο. 

Στήριξη από το Δήμο, που αναζητά τρόπους κάλυψης της καθαριότητας 

Στην πορεία που πραγματοποίησαν οι συμβασιούχοι συμμετείχε μεταξύ των άλλων και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή ο Δήμος στήριξε τους συμβασιούχους, μιας και είναι απαραίτητοι στην καθαριότητα του Δήμου. Άλλωστε τόσο ο ίδιος, όσο και οι άλλοι Δήμαρχοι της Ροδόπης μετά τη νομοθέτηση της παράστασης προχώρησαν αυτοδίκαια σε αυτή, όμως η επίμαχη απόφαση του Ελεγκτικού, δημιουργεί αναπόδραστο, κατά την άποψή του, πρόβλημα στη συνέχιση των συμβάσεων, φέρνοντας τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες σε ένα αδιέξοδο.
 
Να σημειωθεί ότι στο Δήμο Κομοτηνής το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός πως η άλλη «φουρνιά» οκταμήνων, που δεν έχουν πάρει παράταση και προσλήφθηκαν στα τέλη του 2016, ολοκληρώνουν τη σύμβασή τους στα τέλη Ιουνίου, αφήνοντας ακόμα πιο έκθετο τον Δήμο, αν δεν συνεχιστούν οι συμβάσεις των παρατασιούχων.
 

Περιμένοντας τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις, ο Δήμος συνεχίζει να στηρίζει τους συμβασιούχους, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο δήμαρχος Κομοτηνής. Ο ίδιος υπογράμμισε πως στο θέμα των διμήνων η διοίκηση δεν προτίθεται να λειτουργήσει απεργοσπαστικά, εφόσον υπάρχει μια μορφή απεργίας κάποιων ημερών, όμως τόνισε πως «δεν μπορούμε να έχουμε όλο το καλοκαίρι ομήρους τους δημότες μας», σε κάτι που θεωρεί πως αφενός δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, αφετέρου όμως δεν φταίνε και οι δημότες. Για αυτό δεσμεύτηκε να συνεχίσει να στηρίζει, πολιτικά, τον αγώνα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αναζητώντας παράλληλα τρόπους, οι οποίοι δεν είναι απεργοσπαστικοί.
 
Μία λύση είναι να προχωρήσει ο Δήμος στην πρόσληψη οκταμήνων στην καθαριότητα για το 2017, η προκήρυξη για τα οποία έχει εγκριθεί, όμως ακόμα και αν αυτό γίνει άμεσα, δεν θα είναι διαθέσιμοι οι νέοι εργαζόμενοι πριν τον Αύγουστο, αφήνοντας έτσι ένα σημαντικό κενό για το ενδιάμεσο διάστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.