H τελευταια επισκεψη του Κωνσταντινου Μητσοτακη στην Τουρκια και η ομιλια του για τα ελληνοτουρκικα τον Απριλιο του 2013

«Ο σύγχρονος πατριωτισμός στηρίζεται στην πραγματική προώθηση των αληθινών συμφερόντων μακριά από ιδεοληψίες του παρελθόντος» - «Το 1992 βρεθήκαμε με τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ένα βήμα πριν την λύση του Κυπριακού»

Συνέβη να καλύψω δημοσιογραφικά για λογαριασμό των «ΝΕΩΝ» την τελευταία παρουσία, όπως αποδείχθηκε, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Τουρκία στις 19 Απριλίου 2013, όταν σε ηλικία 95 ετών, τότε, πραγματοποίησε ομιλία στην λέσχη «Bab I Ali» στην Κωνσταντινούπολη. Για περισσότερη από μία ώρα ο αείμνηστος πλέον Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκείνο το βράδυ μίλησε και μετά απάντησε αναλυτικά σε ερωτήσεις των Τούρκων συνδαιτυμόνων του για το επίπεδο και τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
 
Δήλωσε οπαδός της “real politik”, την οποία υπηρέτησε, όπως είπε, σε όλη του την ζωή. Υποστήριξε ότι το μόνο πραγματικό πρόβλημα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι το Κυπριακό για το οποίο ανέφερε, ότι «είναι ίσως περισσότερο ώριμο από ποτέ το αίτημα της επίλυσής του στη βάση της δικοινοτικής και διζωνικής Ομοσπονδίας, κάτι που θα βοηθήσει την επίτευξη του στόχου της Τουρκίας για την είσοδό της ως πλήρους μέλους στην Ε.Ε.».
 
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Τουρκία μέσω τουρκικών επενδύσεων, δηλώνοντας ότι επιθυμούσε ακόμα μεγαλύτερη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων, όπως έπραξε και η Ελλάδα επενδύοντας στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην Τουρκία, όταν η γείτονα είχε ανάλογα οικονομικά προβλήματα.
 
Ο Κωνσταντίνος  Μητσοτάκης υποστήριξε τότε, ότι «δεν υπήρξαν θαρραλέοι ηγέτες σε Ελλάδα και Τουρκία που θα υπερέβαιναν τις διαφορές όλα τα προηγούμενα χρόνια» και επεσήμανε ότι το 1992 έφτασε μαζί με τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ένα βήμα πριν από την επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό αλλά για λόγους που δεν αποκάλυψε εκείνη η συμφωνία δεν προχώρησε.
 
«Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να γυρίσουν σελίδα. Ο σύγχρονος πατριωτισμός στηρίζεται στην πραγματική προώθηση των αληθινών συμφερόντων μακριά από ιδεοληψίες του παρελθόντος. Ο σύγχρονος πατριωτισμός ισοδυναμεί με το ορθό και το δίκαιο», κατέληξε στην τελευταία εκείνη πολιτική του ομιλία επί τουρκικού εδάφους, ο πρώην Έλληνας Πρωθυπουργός.
 

Προηγουμένως, ο ίδιος, είχε ιδιωτική συνάντηση με την ανιψιά του Ισμέτ Ινονού, στενού συνεργάτη του Κεμάλ Ατατούρκ και παλαιού Πρωθυπουργού και δεύτερου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, Γκιουνουσούν Μπιλγιεχάν, η οποία ήταν εκείνη την εποχή βουλευτής Άγκυρας του CHP, του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Ντόρα Μπακογιάννη που ήταν μαζί του και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνομίλησαν για αρκετή ώρα στα γαλλικά με την Τουρκάλα πολιτικό, η οποία με την σειρά της μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη με την Τουρκία και την συμβολή του σε όλη τη διάρκεια της πολυκύμαντης πολιτικής του διαδρομής στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.   
         
Παρών στην συνάντηση και ο πρώην υπουργός Υγείας του Τουργκούτ Οζάλ, μέλος και αυτός της λέσχης Bab I Ali, Μπουλέντ Ακάρτζαλι η παρουσία του οποίου έδωσε την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να θυμηθεί ένα περιστατικό των αρχών  της δεκαετίας του ΄90, όταν εκείνος ήταν Πρωθυπουργός και ο Τουργκούτ Οζάλ πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.
 
Όπως διηγήθηκε λοιπόν, ο Οζάλ έστειλε το προσωπικό του αεροπλάνο να τον παραλάβει από την Κωνσταντινούπολη και να τον μεταφέρει στα νότια παράλια της Τουρκίας όπου παραθέριζε στη εξοχική του κατοικία. Από εκεί τον ανέβασε στο σκάφος του που οδηγούσε στο Αιγαίο για 4 ώρες ο Οζάλ μόνος του, συζητώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
 
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χαρακτήρισε σε εκείνη την συνομιλία του τον Τουργκούτ Οζάλ «ρεαλιστή και μεταρρυθμιστή πολιτικό που έφυγε νωρίς».
Όπως τόνισε μάλιστα, ο ίδιος υπήρξε ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης το 1993 μαζί με τον τότε πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ που παρέστη στην κηδεία του Οζάλ, τον Απρίλιο του 1993.
            
Παρών στη συνάντηση εκείνη ήταν και ο σημερινός βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ως μέλος της λέσχης Bab I Ali, Ιλχάν Αχμέτ.Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.