Η ζωη και το εργο τεσσαρων Ελληνων ποιητων και ποιητριων στο «Ραδιο Παρατηρητης 94 fm»

Οι 4ετείς φοιτήτριες του ΤΕΦ Γεωργία Νικολούδη, Αλίκη Φούντα, Μαρία Νιζαμίδου, Μαρία Τιλκερίδου παρουσιάζουν τους Γιάννη Βαρβέρη, Ζωή Καρέλλη, Ελένη Βακαλό και Μιχάλη Γκανά - Σε έναν κύκλο εκπομπών αφιερωμένων στην ποίηση στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης

Ένας από τους βασικούς στόχους του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης τα τελευταία χρόνια είναι το «άνοιγμά» του στην τοπική κοινωνία αλλά και η διασύνδεσή του με την αγορά εργασίας της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό την τελευταία διετία ο «ΠτΘ», το «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» αλλά και η εταιρεία Γραφικών Τεχνών «Επικοινωνία Α.Ε.» είχε την χαρά να φιλοξενήσει και να συνεργαστεί με αρκετούς φοιτητές του Δημοκριτείου, κυρίως από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, έχοντας δώσει αλλά και λάβει, πολύτιμες ιδέες και εμπειρίες.
 
Η συνεργασία αυτή μεταξύ «ΠτΘ» και Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας συνεχίζεται και το τρέχoν ακαδημαϊκό εξάμηνο, εξελισσόμενο ως όφειλε. Αυτή τη φορά τέσσερις τεταρτοετείς φοιτήτριες και συγκεκριμένα οι κ.κ. Γεωργία Νικολούδη, Αλίκη Φούντα, Μαρία Νιζαμίδου και Μαρία Τιλκερίδου, στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης ετοίμασαν και θα παρουσιάσουν στο ραδιοφωνικό κοινό της πόλης, δια μέσου της συχνότητας του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», έναν κύκλο εκπομπών αφιερωμένων στο έργο και τη ζωή μεγάλων  Ελλήνων ποιητών και ποιητριών.
 
Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν τέσσερις συνολικά εκπομπές αφιερωμένες στη ζωή και το έργο των Γιάννη Βαρβέρη, Ζωής Καρέλλη, Ελένης Βακαλό και Μιχάλη Γκανά. Οι τέσσερις νεαρές ραδιοφωνικές παραγωγοί, έκαναν μία πρόβα τζενεράλε μιλώντας στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» με τους Νατάσσα Βαφειάδου και Χρήστο Λαγαρία με τους οποίους και συζήτησαν σχετικά με τον κύκλο αυτών των εκπομπών, την προετοιμασία τους, την σχέση τους με την ποίηση αλλά και τις  πρώτες τους εμπειρίες πίσω από το μικρόφωνο.
 
Όπως έκαναν σαφές οι ίδιες η πρωτοβουλία των εκπομπών ανήκει στις καθηγήτριες του Τμήματος, κ.κ. Βασιλική Κοντογιάννη και  Ελισάβετ Αρσενίου, με τη βοήθεια και τις προτάσεις των οποίων κατέληξαν στα πρόσωπα των τεσσάρων προαναφερθέντων Ελλήνων ποιητών και ποιητριών.
 
Μετά την επιλογή του προσώπου, και οι τέσσερις ξεκίνησαν την έρευνά τους σε σχέση με τα βιογραφικά στοιχεία και το έργο των προσώπων αυτών, ανατρέχοντας όπως τόνισαν τόσο στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κομοτηνής, όπου όπως τόνισαν βρήκαν πληθώρα πληροφοριών, αλλά και στο διαδίκτυο, το οποίο τους προσέφερε τη δυνατότητα της διεύρυνσης της έρευνάς τους σε μελοποιημένα ποιήματα των ποιητών αλλά και τραγούδια, οι στίχοι των οποίων φέρουν την υπογραφή τους  –χαρακτηριστική η περίπτωση του Μιχάλη Γκανά ο οποίος είναι γνωστός και ως στιχουργός– κριτικές και γενικότερα στοιχεία τα οποία έγιναν αξιοποιήσιμα μέσω της τεχνολογίας.
 

Το κομμάτι της έρευνας αλλά και της επεξεργασίας των στοιχείων που βρήκαν διήρκησε περίπου έναν μήνα, ενώ η «μετατροπή» του υλικού ούτως ώστε να είναι κατάλληλο για τον ραδιοφωνικό αέρα, έγινε με τη συνδρομή των μελών του «ΠτΘ» και του «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm».
 
Άλλωστε και για τις τέσσερις φοιτήτριες πρόκειται για την πρώτη τους επαφή με το ραδιόφωνο, γεγονός που όπως τόνισαν στην αρχή τους δημιούργησε κάποιο άγχος, αλλά στη συνέχεια το βρήκαν μία πολύ ενδιαφέρουσα, δημιουργική και όμορφη εμπειρία, την οποία, όπως τόνισαν, δοθείσης της ευκαιρίας θα την επαναλάβουν στο μέλλον, γιατί όχι και σε επαγγελματικό επίπεδο.
 
Το περιεχόμενο της πρακτικής τους άσκησης όμως δεν τους έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθούν για πρώτη φορά μόνο με το ραδιόφωνο, αλλά τους έφερε κοντά και στην ποίηση, με την οποία όπως τόνισαν και οι τέσσερις, πέραν των μαθημάτων τους στην σχολή, δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση.
 
«Άμεση επαφή με την ποίηση προσωπικά δεν είχα, παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο της σχολής» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μαρία Τιλκερίδου για να επισημάνει στη συνέχεια πως «όπως και ο περισσότερος κόσμος, διαβάζω κυρίως πεζογραφία. Ωστόσο για μένα το project αυτό αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθω σε επαφή με την ποίηση, με έναν εξαιρετικό ποιητή όπως ο Μιχάλης Γκανάς, να διαβάσω το έργο του και να προσπαθήσω να δω πίσω από τις λέξεις των ποιημάτων του».
 
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και η κ. Αλίκη Φούντα η οποία στάθηκε στο κομμάτι της έρευνας γύρω από τη ζωή και το έργο της κ. Ζωής Καρέλλη, το οποίο και θα παρουσιάσει δια μικροφώνου, τονίζοντας πως «αυτή μου η ενασχόληση με την ποίηση με βοήθησε να ανοίξω περισσότερο τους ορίζοντές μου ως προς αυτό το είδος, αλλά και να τολμήσω να γνωρίσω άλλους ποιητές».
 
Ένα βήμα παραπέρα έκαναν οι κ.κ. Μαρία Νιζαμίδου και Γεωργία Νικολούδη ερωτηθείσες σχετικά με την ποίηση και τις νεότερες γενιές, υπογραμμίζοντας πως οι νέες γενιές έχουν απομακρυνθεί από αυτή, υπογραμμίζοντας ωστόσο αμφότερες πως η ευκαιρία της πρακτικής τους άσκησης τους έδωσε τη δυνατότητα να αναρωτηθούν σχετικά με τους λόγους που αυτό συνέβη, αντιλαμβανόμενες πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό την αξία και την συνεισφορά της ποίησης στον άνθρωπο γενικότερα.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.