Ερευνωντας το χωρο των μαθησιακων δυσκολιων

Διημερίδα της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ με τη συμμετοχή καθηγητών και ειδικών

Μια διαφορετική φοιτητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, με τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ της Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ να διοργανώνει διημερίδα με θέμα «Μαθησιακές δυσκολίες: συμπτώματα, διάγνωση και τρόποι αντιμετώπισης».
 
Αυτή η προσπάθεια, στην οποία συμμετείχαν τόσο καθηγητές από το πανεπιστήμιο όσο και εκτός αυτού, αποτέλεσε ένα στοίχημα για τα μέλη της ΔΑΠ, σημείωσε ο κ. Γιάννης Μπουμπούνας και υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, μιας και αυτή είναι η πρώτη φορά που παράταξη του τμήματος έχει διοργανώσει μια εκδήλωση αυτού του εύρους και αυτής της στόχευσης.
 
Η προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι ευοδώθηκε, μιας και το αμφιθέατρο γέμισε από φοιτητές, και όχι μόνο, που βρέθηκαν εκεί για να γνωρίσουν ένα θέμα το οποίο θα τους απασχολήσει άμεσα.
 
«Προτιμήσαμε το θέμα των μαθησιακών δυσκολιών γιατί αυτό έχει μεγάλη εμβέλεια, αφορά ένα ευρύ κοινωνικό σύνολο, και ιδρώσαμε και τρέξαμε πολύ για την συγκεκριμένη εκδήλωση όμως πιστεύω πως άξιζε τον κόπο» σημείωσε ο κ. Μουμπούνας, τονίζοντας πως βοήθησε και το γεγονός ότι το επίπεδο των ομιλητών ήταν υψηλό και με εξειδίκευση στο θέμα.
 
Τέλος επισήμανε πως το θέμα βοηθά και τους φοιτητές του τμήματος, που αργότερα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις μαθησιακές δυσκολίες στα πλαίσια της εργασίας τους και θα αποτελεί πλεονέκτημα στο βιογραφικό τους.
 
 

Η δυσκολία στην εναρμόνιση εκπαίδευσης και εργασίας

 
Η πρώτη ομιλία της διημερίδας, το Σάββατο 11 Μαρτίου έγινε από τον πατέρα Απόστολο Καβαλιώτη, Διδάκτορα του Τμήματος Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, με θέμα «Μελέτη εναρμόνισης εκπαίδευσης και εργασίας στο σύγχρονο κράτος πρόνοιας της διακινδύνευσης : η περίπτωση της Ελλάδας».
 
Αφού ανέπτυξε το θέμα εκτενώς, ο π. Καβαλιώτης στα συμπεράσματά του τόνισε μεταξύ άλλων πως παρά τις επιμέρους διορθωτικές παρεμβάσεις που τείνουν σε εξισορροπήσεις των μηχανισμών της αγοράς, ως καίριο σημεία αναντιστοιχίας προβάλλει η δομική αρρυθμία της παραγωγικής σχέσης «Προσφορά-ζήτηση» η οποία δεν θίγεται στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων.
 
Σύμφωνα με τον ομιλητή, ενδεχομένως η αναρρύθμιση της σχέσης αυτής όχι με οικονομοτεχνικές συνταγές που, κατά το μάλλον ή ήττον, μετριάζουν τις επιπτώσεις του άκρατου οικονομισμού στις εργασιακές σχέσεις, αλλά η ίδια η αναγόμωση των επιστημονικών περιεχομένων της εκπαίδευσης, όπως η διημερίδα αυτή, να είναι η δέουσα απάντηση στη συστημική κρίση που κλονίζει την κοινωνική ευστάθεια στην εποχή μας. Είναι η ριζική διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, που θα επηρεάσει καθοριστικά την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών εναρμόνισης, και όχι η τάση απόλυτου εξορθολογισμού του συστήματος διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
Η προσπάθεια σήμερα, τόνισε στη συνέχεια, θα πρέπει να στραφεί στη συνολική αναδιοργάνωση της οικονομικής βάσης, με κριτήρια τι παράγουμε, τι οικονομία θέλουμε να διαμορφώσουμε, σε ποιο κοινωνικό μοντέλο, απότοκο της οικονομίας θέλουμε να οδηγηθούμε, και πώς θα εντάξουμε αυτό στοιχειωδώς σε ένα διεθνή καταμερισμό εργασίας. «Αποτελεί δύσκολο διακύβευμα, αλλά η εποχή των διακινδυνεύσεων που διάγουμε είναι λογικό να ευνοεί τα πραγματικά διακυβεύματα, εκείνα που αξίζει να  αναλυθούν για να περάσουμε σε μια αληθινή υπέρβαση της παρούσας κρίσης» κατέληξε ο π. Απόστολος Καβαλιώτης.
 
 

Ευρύ το φάσμα των ομιλιών 

Η διημερίδα συνεχίστηκε το Σάββατο με την ομιλία της κ. Μαρίας Κουρτίδου, Ψυχολόγου -Ειδικής Παιδαγωγού με θέμα «Μαθησιακές Δυσκολίες. Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στο παιδί, στην οικογένεια στο περιβάλλον», ενώ την ημέρα έκλεισε η κ. Μαρία Δημάση, Πρόεδρος Τμήματος Γλώσσας. Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών που μίλησε για τη «Διάσπαση Προσοχής», ένα αντικείμενο που γνωρίζει καλά η ίδια αφού έχει κάνει ειδίκευση επάνω τις μαθησιακές δυσκολίες
 
Τη δεύτερη ημέρα άνοιξε ο κ. Ελευθέριος Τσακιρίδης, Λογοθεραπευτής-Λογοπεδικός με την ομιλία του με θέμα «Τραυλισμός και Φωνολογικά προβλήματα» ενώ τελευταία ομιλήτρια ήταν η κ. Χρύσα Ηλιάδου, Λογοθεραπεύτρια-Ειδική Παιδαγωγός με θέμα «Δυσλεξία και τρόποι αντιμετώπισης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.