Ω «λαμπρα» Τεχνη

Τελικά τι κράτος είμαστε; Από τι υποστρώματα παιδείας και ελευθερίας αποτελούμαστε; Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που θεμελιώνουν τη δημοκρατική ύπαρξή μας; Πώς ένας ευρωπαίος πολίτης αναδεικνύει τη θριαμβευτική του υπόσταση;
                Προ ολίγον ημερών έμαθα γι’ αυτήν την πολύκροτη (άκρως «δημοκρατική») υπόθεση του «ξηλώματος» θεατρικής παράστασης από τα σανίδια! Κατέβασμα θεατρικής παράστασης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα; (!). Είναι δυνατόν; Με μία «Αριστερή» κυβέρνηση να ηγείται των ινίων της «δημοκρατικής» Ελλάδος; Ίσως, όλη αυτή η υπόθεση θα πρέπει τους (νεο)Έλληνες να μας βάλει σε μία διαδικασία εσωτερικής σκέψης! Πώς τελικά θα πρέπει να κινούνται τα ρεύματα στην Ελλάδα;
               
Θεωρώ πως η πίστη στην Τέχνη είναι πολύ μεγαλύτερη από την κανονική μας πίστη! Δεν είμαστε στις αιχμές τους Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ή (πιο κοντά) στη Χούντα για να απαξιώνουμε το όνομα της Τέχνης! Ούτε ο «Αγών μου» θα γίνει προσχέδιο, ούτε διάφοροι «Παπαδόπουλοι» θα πεταχτούν με τα μάτια έξω, και προφανώς, καμία 17 Νοέμβρη δε θα ξανα-γεννηθεί μέσα από τις στάχτες της! Η Τέχνη, είναι Τέχνη!
 
Το κύριο επιχείρημα των «κατατρεγμένων» πολιτικών ήταν πως υπήρξαν «Έντονες αντιδράσεις για το έργο του τρομοκράτη Ξηρού – Στο Εθνικό Θέατρο με λεφτά των φορολογουμένων!», χωρίς να θέλω να προσβάλλω γενικότερα τους Ιερείς και την Εκκλησία, τότε, αφού και η ίδια χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους γιατί δεν παίζει κάτι που να θέλουν όλοι οι πιστοί; Τέτοιου είδους θεωρίες και αερολογίες είναι μηδενός επιχειρημάτων και δεν κάνει ή δεν είναι θεμιτό από Έλληνες πολίτες του 21ου αιώνα να (υπεκ)φεύγουν σε τέτοιους «δρόμους».
 
Εύλογα θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει τη σημερινή δημοκρατία της Ελλάδος σε ένα απειλητικό πρόσωπο εκσυγχρονισμένου φασισμού! Και δεν ενδείκνυται μία χώρα σαν τη δική μας να πέφτει στο κενό χωρίς καν να έχει κάνει την κίνηση να τρέξει!
 
Η θεωρία μου είναι πως εάν γενικότερα η Λογοτεχνία και εν συνεχεία το Θέατρο είχαν πάντοτε Λευκό ποινικό μητρώο τότε δε θα υπήρχε ούτε Λογοτεχνία, ούτε καν Θέατρο! Η Ελλάδα πρέπει να συναντήσει τους προγόνους της, αυτούς, που θεμελίωσαν το δικαίωμα της ισότητας και του ελεύθερου πνεύματος, αυτούς, που μάχονταν να κρατήσουν ζωντανό το δικαίωμα στην προσωπική και δημόσια ελευθερία των πολιτών!
 

*Φοιτητή του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.