Οχι ειπε η Κομοτηνη στον Ρατσισμο και την ξενοφοβια

Η προσφυγική κρίση στο επίκεντρο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας στην Κομοτηνή

Μήνυμα εναντίον της δαιμονοποίησης του ξένου και του διαφορετικού, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των δικαιωμάτων των προσφύγων, απέστειλαν προς την τοπική κοινωνία της πόλης από την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής φορείς και σύλλογοι της Ροδόπης το απόγευμα της Δευτέρας 21 Μαρτίου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας.
 
Στη δράση, την οποία διοργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής (Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ.), συμμετείχαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η «ΑΡΣΙΣ» Αλεξανδρούπολης – Δομή Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων «ΠΕΡΠΑΤΩ» Κομοτηνής, οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές – JEF Komotini και ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ) – Αντιπροσωπεία Κομοτηνής.
 
Στο χώρο πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις φωτογραφιών και σκίτσων με θέμα το ρατσισμό και τους πρόσφυγες, με στιγμές από την προσφυγική κρίση και την πορεία των προσφύγων, ακτιβιστικό δρώμενο κατά του ρατσισμού, επιδαπέδια παιχνίδια, αντιρατσιστικό αλφαβητάρι, διανομή ενημερωτικού υλικού από οργανώσεις καθώς και προβολές video, ενώ πραγματοποιήθηκε και αντιρατσιστική συναυλία με τα συγκροτήματα “Quartistic”, “Emerald” και “Εκείνος και ο Άλλος”, ενώ στο χώρο υπήρχε ειδικό κουτί για τη συγκέντρωση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και βρεφικού γάλακτος σε σκόνη, είδη άμεσης ανάγκης για τους πρόσφυγες. 

Σε άνοδο τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού την Ευρώπη

Η εκδήλωση, σημείωσε η υπεύθυνη του Europe direct Κομοτηνής κ. Λουίζα Σαλτσίδου, τιμά τη Παγκόσμια ημέρα ρατσισμού και ξενοφοβίας που καθιερώθηκε από το 1966 με αφορμή τα τραγικά περιστατικά της 21 Μαρτίου του 1960 στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής, όταν η αστυνομία του Απαρτχάιντ πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά ειρηνικής διαδήλωσης φοιτητών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.

Φέτος οι διοργανωτές αποφάσισαν να επικεντρωθούν στα θέματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των προσφύγων λόγω της προσφυγικής τραγωδίας που διαδραματίζεται στην περιοχή μας, ενώνοντας τις φωνές τους κατά της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων και των φαινομένων μισαλλοδοξίας και ρατσισμού. «Αυτό που πραγματικά μας λυπεί είναι ότι στην ΕΕ τα φαινόμενα της ρατσιστικής βίας και μισαλλοδοξίας δεν είναι περιθωριακά αλλά πλέον μόνιμη κατάσταση, ιδιαίτερα μετά το εκρηκτικό πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης» σημείωσε η κ. Σαλτσίδου, εκφράζοντας την ελπίδα πως με την ευαισθητοποίηση και την επιμόρφωση της τοπικής κοινωνίας τα φαινόμενα αυτά θα γίνουν λιγότερα.
 
Προβάλλοντας παραβιάσεις πεζοδρόμων, ραμπών και κάθε περάσματος ατόμου με κινητική αναπηρία, που προκαλεί κοινωνικό αποκλεισμό, συμμετείχαν στην εκδήλωση τα μέλη του Συλλόγου Περπατώ. Όπως σημείωσε ο κ. Απόστολος Τζουμαλάκης, Κοινωνικός Λειτουργός του Συλλόγου, αυτός ο αποκλεισμός αποτελεί μια μορφή ρατσισμού προς τα άτομα με κινητική αναπηρία, και αποτελεί δυστυχώς φαινόμενο που απαντάται συχνά και στην Κομοτηνή, παρά τις προόδους που έχουν γίνει. «Δυστυχώς ακόμα και το 2016 είμαστε υποχρεωμένοι να το υπενθυμίζουμε, παρά τις όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει μέσα στις πόλεις και τους πεζοδρόμους με ευρωπαϊκά κονδύλια» παρατήρησε ο κ. Τζουμαλάκης.
 
Ενημέρωση για τις δράσεις και τις αρχές του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ερυθρού Σταυρού ενημέρωσαν το κοινό τα μέλη του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής. Όπως σημείωσε ο κ. Ιμανιμίδης Κωνσταντίνος από το Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής, ο Ερυθρός Σταυρός, μακριά από το ρατσισμό, σύμφωνα με τις εφτά θεμελιώδεις αρχές του, προσπαθεί να είναι κοντά σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα αυτούς τους καιρούς με το μεταναστευτικό πρόβλημα που πλήττει σε παγκόσμιο επίπεδο. «Είμαστε κοντά, είμαστε εκεί, δηλώνουμε παρόντες όλοι οι εθελοντές με όλες τις δυνάμεις μας, βοηθώντας όλο τον κόσμο και συγκεντρώνοντας συνέχεια είδη πρώτης ανάγκης και παραδίδοντάς τα σε ανθρώπους που έχουν σοβαρό πρόβλημα» υπογράμμισε. Σημείωσε δε πως το τμήμα Κομοτηνής είναι συνεχώς κοντά στους μετανάστες, με αποστολές σε Μυτιλήνη και Ειδομένη, προσπαθώντας να κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.