Ξεχασε τα ελευθερια του ο Ιασμος;

Απαρατήρητα

Όπως είναι γνωστό η Ξάνθη εορτάζει τα ελευθέρια της στις 4 Οκτωβρίου σε αντίθεση με τους δύο υπόλοιπους νομούς της Θράκης, τη Ροδόπη και τον Έβρο που την εορτάζουν στις 14 Μάη. Βεβαίως όπως έχει πολλές φορές επισημανθεί, αυτή η διαφοροποίηση οφείλεται στις διαφορετικές στρατιωτικές δυνάμεις στις οποίες ανατέθηκε ο έλεγχος περιοχών στα όρια της Διασυμμαχικής Διοίκησης Θράκης, του μορφώματος που επιλέχθηκε για την περιοχή μέχρι να διευθετηθεί το μέλλον της στο Συνέδριο Ειρήνης του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Διασυμμαχική λοιπόν διαιρούνταν διοικητικά σε έξι υποδιοικήσεις (Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρουπόλεως, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Καραγάτς). Στην υποδιοίκηση Ξάνθης ο στρατιωτικός έλεγχος ανατέθηκε στα ελληνικά στρατεύματα ενώ στα υπόλοιπα σε ένα συνασπισμό δυνάμεων των νικητών. Οι εν λόγω υποδιαιρέσεις όμως διαφέρουν από τα σημερινά διοικητικά όρια. Έτσι στην υποδιοίκηση Ξάνθης περιλαμβάνονταν και ένα τμήμα της περιοχής Ιάσμου, της κωμόπολης συμπεριλαμβανομένης. Όπερ μεθερμινευόμενον πως ο Ίασμος άνηκε σε εκείνες τις περιοχές που πέρασαν υπό τον έλεγχο του ελληνικού στρατού στις 4 Οκτωβρίου.

Η ιστορική ακρίβεια λοιπόν θέλει τον Ίασμο να γιορτάζει τα ελευθέριά του στις 4 Οκτωβρίου κάτι που ένα χρόνο πριν, το 2020, είχε προτείνει και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων σε επίσκεψή του στον δήμαρχο Ιάσμου. Ο κ. Μουμίν είχε ασμένως αποδεχτεί την πρόταση και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που είχε κοινοποιηθεί τότε «δεσμεύτηκε να πράξει ό,τι απαιτείται για την καθιέρωσή του».

Κάτι βέβαια που δεν ευοδώθηκε φέτος…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.