Ξανα στο προσκηνιο το θεμα των αποζημιωσεων οστρακοπαραγωγων στη Ροδοπη

Γίνεται αναφορά στην ετήσια έκθεση της Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το έτος 2015

Ανάμεσα στις ενδεικτικές υποθέσεις της άσκησης του ελεγκτικού έργου της Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρίας Παπασπύρου που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της που παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό την Παρασκευή βρίσκεται το θέμα της νομιμότητας των χορηγηθεισών αποζημιώσεων από το ΕΠ Αλιείας σε οστρακοπαραγωγούς της περιοχής της Ροδόπης, μια υπόθεση που είχε λάβει δημοσιότητα και στα τέλη του 2015.
 
Στην έκθεση τονίζεται πως ο ΓΕΔΔ (την υπόθεση είχε ξεκινήσει ο πρώην Γενικός Επιθεωρητής Λέανδρος Ρακιτζής) συγκρότησε Κλιμάκιο Ελέγχου με αντικείμενο τη νομιμότητα των χορηγηθεισών αποζημιώσεων από το ΕΠ Αλιείας σε οστρακοπαραγωγούς της περιοχής Ροδόπης, λόγω προβλημάτων που εμφανίστηκαν στην παραγωγή τους την χρονική περίοδο άνοιξης-θέρους του 2010.
 
Ο έλεγχος, σύμφωνα με την έκθεση, κατέδειξε πλήθος παράτυπων και μη σύννομων ενεργειών υπαλλήλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών (Δ/νση Αλιείας της τότε ΝΑ Ροδόπης, Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΝΑ Ροδόπης και Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Δράσεων ΕΠ Αλιείας), με κυριότερη την ύπαρξη πλαστών αποφάσεων του τότε Νομάρχη Ροδόπης για λήψη και άρση μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οι οποίες ήταν απαραίτητες για την λήψη των αποζημιώσεων από τους οστρακοκαλλιεργητές.
 
Στην έκθεση σημειώνεται πως από τον έλεγχο καταδείχθηκε και η εμπλοκή στις παράνομες πράξεις των οστρακοκαλλιεργητών, ενώ ζητήθηκε η ανάκληση των αποφάσεων αποζημίωσης των οστρακοκελλιεργητών, η οποία και έγινε άμεσα από την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Δράσεων ΕΠ Αλιείας.
 
Παραπέμφθηκαν για πειθαρχικό έλεγχο έξι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι και η πειθαρχική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα η έκθεση διαβιβάστηκε στην αρμόδια εισαγγελική αρχή για την απόδοση των προκυπτουσών ποινικών ευθυνών. Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.