Βομβα με την αλλαγη στην Μουφτεια Διδυμοτειχου

Όπως θα θυμάστε λίγο πριν τα Χριστούγεννα,  με απόφαση που υπέγραψε ο ασκών καθήκοντα γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Νικήτας Φραγκισκάκης και η οποία αναρτήθηκε στην «Διαύγεια», παύθηκε αιφνιδιαστικά από τα καθήκοντά του τοποτηρητή της μουφτείας Διδυμοτείχου μετά 30 χρόνια, ο Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου. Στην θέση του τοποθετήθηκε προκειμένου να ασκεί  προσωρινά τα καθήκοντα του τοποτηρητή της μουφτείας Διδυμοτείχου και μέχρις αναλήψεως καθηκόντων από τον διοριζόμενο Μουφτή,  ο μουσουλμάνος ιερωμένος Οσμάν Χαμζά.     
 
Ο Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, που γεννήθηκε το 1952 στο χωριό Άνω Βυρσίνη του νομού Ροδόπης και σπούδασε στο Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής και στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης το 1986 διορίστηκε ως τοποτηρητής της μουφτείας Διδυμότειχου.
 
Να σημειωθεί, ότι το βασικό θεσμικό πλαίσιο βάση του οποίου επιλέγονται οι Μουφτήδες στην Θράκη στηρίζεται στις διατάξεις του νόμου 1920/1991 «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών» και ότι στην Θράκη λειτουργούν επίσης, οι μουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης, ενώ ο Δαμάδογλου σύμφωνα με τα ισχύοντα παύτηκε με το αιτιολογικό ότι εκκρεμούσαν σε βάρος του αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις.
 
Όμως, ο Δαμάδογλου, που δεν δέχθηκε να παραιτηθεί από μόνος του, προσέφυγε εναντίον της αποφάσεως αυτής, κάνοντας ασφαλιστικά μέτρα, με το αιτιολογικό ότι παύθηκε από ομοιόβαθμο του στην ιεραρχία, ήτοι από γενικό διευθυντή, όπως είναι ιεραρχικά στην δημόσια διοίκηση ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ως γνωστόν, οι μουφτήδες υπέχουν θέσεως γενικού διευθυντή στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο Δαμάδογλου διορίστηκε στην θέση του τοποτηρητή της μουφτείας Διδυμοτείχου το 1986 με προισχύσαν δίκαιο του νόμου 1920/1991, γεγονός που οδήγησε το δικαστήριο να κάνει αποδεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του διορισμού του Οσμάν Χαμζά.
 
Η υπόθεση πλέον παραπέμπεται ενώπιον του ΣτΕ, το οποίο μέχρι να εκδώσει την οριστική απόφαση επί του θέματος, ο Δαμάδογλου θα επιστρέψει στην θέση του και θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του!  
 
Τώρα, πώς και γιατί η ελληνική διοίκηση, υπέπεσε σε ένα τόσο χοντρό σφάλμα νομικής και διοικητικής φύσεως, μη με ρωτάτε! Το θέμα είναι πώς, αν δεν μπορούν να λύσουν τα απλά, θα διαχειριστούν τα δυσκολότερα που έρχονται…Δ.Δ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.