Βιομεθανιο απο τη λυματολασπη του βιολογικου ετοιμαζονται να παραξουν στην Ξανθη

Πεδίο δόξης λαμπρό και στα καθ' ημάς

Στην παραγωγή βιομεθανίου από τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης θέλει να προχωρήσει η ΔΕΥΑ Ξάνθης, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας Εμπρός, που φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της εταιρείας κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη, ο οποίος τόνισε πως ξεκινούν το project αυτό σε συνεργασία με την ΔΕΣΦΑ.

Η ιδέα, να σημειώσουμε, δεν είναι καινούρια: πολλές χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιούν το βιομεθάνιο που παράγεται στους βιολογικούς καθαρισμούς, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό, για πάνω από μία δεκαετία.

Το βιομεθάνιο είναι μια ανανεώσιμη εναλλακτική λύση έναντι των ορυκτών καυσίμων, προσεγγίζοντας το φυσικό αέριο, και μπορεί να εγχυθεί σε δίκτυα αερίου και να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό αέριο σε διαφορετικές αναλογίες ή να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στα οχήματα.

Μπορεί όμως η ιδέα να υπάρχει εδώ και χρόνια, στην χώρα μας όμως, όπως είναι αναμενόμενο , παίρνει λίγο χρόνο για να μπορέσει να πάρει μπρος, και φανταζόμαστε οι πρόσφατες αναταραχές στην αγορά του αερίου έπαιξαν το ρόλο τους σε αυτό.

Η περιοχή μας δεν είναι ξένη στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας (ποιος θυμάται το εργοστάσιο βιομάζας για την τηλεθέρμανση της Κομοτηνής που είχε προτείνει ο Δήμος Κομοτηνής;) και θα πρέπει να ομολογήσουμε πως υπάρχουν πολλές τέτοιες εναλλακτικές πηγές, όχι μεγάλης έντασης, που μπορούν όμως με την κατάλληλη υποδομή να επιστρέψουν οφέλη στους Δήμους και τις περιοχές που θα επενδύσουν σε αυτές.

Πεδίο δόξης λαμπρό λοιπόν, για όσους θέλουν να προχωρήσουν στις συγκεκριμένες δράσεις, και ελπίζουμε το παράδειγμα αυτό να ακολουθηθεί και στα καθ’ ημάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.