«Τροφη» για σκεψη

Απαρατήρητα

Μία σημαντική διαπίστωση έγινε το βράδυ της Πέμπτης, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ “No heroes” στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο της Κομοτηνής με πρωτοβουλία του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ».

Διαπίστωση που αφορούσε στο γεγονός ότι οι παρευρισκόμενοι θεατές ήταν στο σύνολό τους είτε «ασχολούμενοι» με κάποιον τρόπο με την αναπηρία είτε ανάπηροι οι ίδιοι.

Η διαπίστωση έγινε από θεατή αλλά αποτέλεσε νομίζουμε κοινή διαπίστωση όλων την οποία την κρίνουμε ως αρνητική. Αρνητική δεδομένου ότι τόσο μέσα από την λειτουργία και το έργο Συλλόγων όπως ο «ΠΕΡΠΑΤΩ» και όχι μόνο, η Κομοτηνή έχει καταφέρει να θεωρείται πρότυπο προσβάσιμης πόλης και ευρύτερα μια κοινωνία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο κομμάτι της αναπηρίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι την φετινή χρονιά έλαβε και ειδική μνεία στα βραβεία Προσβάσιμης Πόλης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γεγονός που πολυπροβλήθηκε και πολυδιαφημίστηκε. Ορθώς κατά την άποψή μας για να μην παρεξηγηθούμε ορθώς.

Ακριβώς όμως δεδομένων όλων αυτών, η συμμετοχή του κόσμου που δεν «εμπίπτει» στις άνω «κατηγορίες» ή ακόμα και όσων εμπίπτουν στην προβολή της ταινίας κρίνεται ως τουλάχιστον μικρή.

Σε μια πόλη η οποία υπερηφανεύεται και πολύ καλά κάνει για την προσβασιμότητά και την ευαισθητοποίησή της στο κομμάτι της αναπηρίας και έχει αποκομίσει πολλαπλά οφέλη, και από οικονομικής άποψης, από διοργανώσεις κ.ο.κ. που αφορούν στην αναπηρία είναι τουλάχιστον στενάχωρο η συμμετοχή σε τέτοιες προσπάθειες και αντίστοιχες βεβαίως να κρίνεται αδιάφορη από το ευρύ κοινό.

Αδικεί σε κάθε περίπτωση και όσα έχουν προηγηθεί και μας έχουν προσδώσει, ως πόλη, χαρακτηριστικά «προτύπου» και τους ανθρώπους που έχουν εργαστεί και εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή και πρωτίστως όλους εμάς ως δημότες που δεν δηλώνουμε παρόντες ώστε να τα προασπίσουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.