Τωρα εκτος των αλλων, η διακυβερνηση γινεται και πολυεπιπεδη

Aν συνεχίσει να μην υπάρχει προθυμία, όσα Επιχειρησιακά Κέντρα και αν κάνουμε, πάλι στα ίδια θα μείνουμε

Υπάρχει μια παλιά αποστροφή όσο αφορά την Ελληνική (και όχι μόνο) διοίκηση και πολιτική, που λέει ότι αν θέλεις να αποφύγεις να κάνεις κάτι, φτιάξε μια επιτροπή (το αθάνατο «μια τριμελή επιτροπή από πεντ’ έξι άτομα» του Νίκου Βαμβακούλα δεν ήταν τυχαίο).

Κάτι παρόμοιο φαίνεται να σκέφτηκαν και στο Υπουργείο Εσωτερικών, μιας και αποφάσισαν, σχεδόν 200 χρόνια μετά την δημιουργία του Ελληνικού κράτους, να διαχωρίσουν τις αρμοδιότητες των διαφορετικών βαθμών διοίκησης, μέσα από το σχέδιο νόμου για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο στοχεύει στην καθιέρωση ενός συστήματος διακυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο καθορίζονται και κατανέμονται αρμοδιότητες στα επιμέρους επίπεδα διακυβέρνησης (Κεντρικό, Αποκεντρωμένο, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο), για αυτό και θα συστηθεί «Επιχειρησιακό Κέντρο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης» που θα αναλάβει τη διαρκή καταγραφή, κατηγοριοποίηση και κατανομή των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων σύμφωνα με μια κοινή και αντικειμενικά ορισμένη μεθοδολογία, αξιοποιώντας όλες τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.

Το επιχειρησιακό κέντρο είναι η επιτροπή που λέγαμε, μιας και ο ρόλος του, πολύ φοβόμαστε, θα είναι αυστηρά καταγραφικός, όπως ήταν και όλες οι προηγούμενες, ομολογουμένως απρόθυμες, προσπάθειες που έχουν γίνει.

Και αυτό γιατί οι αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, που δημιουργούν τόσα προβλήματα, δεν είναι μυστηριώδεις, είναι πολύ γνωστές, και μάλιστα σε όλη την «πυραμίδα» της διοίκησης, από το κεντρικό κράτος μέχρι τον Δήμο και την κοινότητα.

Αυτό που εκλείπει είναι η θέληση να απεμπλακούν αυτές οι αρμοδιότητες, για καθαρά πολιτικούς λόγους: ο κάθε βαθμός θέλει, ανάλογα με το πολιτικό όφελος, να φύγει από αυτόν η αρμοδιότητα αν έχει αρνητικά αποτελέσματα, ή να μείνει σε αυτόν αν έχει θετικά (δεστε ως παράδειγμα το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με το ποιος πρέπει να καθαρίσει τα αποστραγγιστικά του αναδασμού στο Νέο Σιδηροχώρι).

Αν υπήρχε προθυμία λοιπόν, δεν θα χρειαζόταν το Επιχειρησιακό Κέντρο. Και αν συνεχίσει να μην υπάρχει προθυμία, όσα Επιχειρησιακά Κέντρα και αν κάνουμε, πάλι στα ίδια θα μείνουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.