Τον νεολογισμο αποστασιωση προτεινει ο Γ. Μπαμπινιωτης

Απαρατήρητα
Την εισαγωγή ενός νεολογισμού στο λεξιλόγιό μας προτείνει ο γνωστός καθηγητής γλωσσολογίας κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης προκειμένου να αποδώσουμε την «τήρηση αποστάσεως» με διαφορετική λέξη από αυτή της «αποστασιοποίησης» που σύμφωνα με τον καθηγητή έχει άλλη σημασία. 
 
Ο ίδιος όπως εξηγεί σε ανάρτησή του σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης προτείνει τον όρο «αποστασίωση» εξηγώντας το σκεπτικό:
 

«αποστασίωση (απόσταση+ίωση) αντί αποστασιοποίηση!
 

Αποστασιοποίηση (αποστασιοποιούμαι) δεν δηλώνει απλώς «την τήρηση αποστάσεως» με ουδέτερο περιγραφικό τρόπο. Αντιθέτως δηλώνει διαφοροποίηση έως απόρριψη ταύτισης με τον άλλο. 
 
Είναι ένας όρος του B. Brecht (Verfremdung) που σημαίνει (1) «την αποευαισθητοποίηση και συναισθηματική αποφόρτιση τόσο του ηθοποιού από τον ρόλο που υποδύεται όσο και του θεατή από τον σκηνικό ήρωα» και, γενικότερα, (2) «τη δημιουργία αποστάσεων που οδηγούν στη διαφοροποίηση και τη συναισθηματική αποδέσμευση από μια κατάσταση πραγμάτων ή ένα πρόσωπο» και (3) «την τήρηση συναισθηματικής αποστάσεως από τα γεγονότα, την αποφυγή ταύτισης με πρόσωπα και καταστάσεις». (Γράφω στο Λεξικό μου)
 
Αλίμονο, αν θέλαμε τέτοια «αποστασιοποίηση» σε σχέση με τους συμπολίτες μας λόγω κορωνοϊού! Θέλουμε την απλή «τήρηση αποστάσεως» μεταξύ μας για λόγους υγιεινής και προφύλαξης. 
 
Προτείνω: τον νεολογισμό αποστασίωση
Αποστασίωση < απόσταση + ίωση (συμφυρμός)
Δηλώνει τόσο την ανάγκη τήρησης αποστάσεως όσο και τον λόγο αυτής της ανάγκης την ίωση». Ν.Β.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.