Τον ιστορικο Γαλλικο Σταθμο Αλεξανδρουπολης επισκεφτηκε ο Γαλλος Πρεσβης

Ξεναγήθηκε στον χώρο από την Ομάδα Φίλων

Επίσκεψη στον ιστορικό Γαλλικό Σταθμό Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε ο Πρέσβης της Γαλλίας Patrick Maisonnave, κατά την πρόσφατη παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη, εκφράζοντας μάλιστα ενδιαφέρον και για την αποκατάστασή του.

Η επίσκεψη αποτελούσε πρωτοβουλία του ίδιου του Πρέσβη,  όπως τονίζει η Ομάδα φίλων του Γαλλικού Σταθμού σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο, που περιγράφουν την ξενάγηση του αλλά και το ενδιαφέρον που έδειξε για τον σταθμό, το οποίο, όπως τονίζουν, είναι πολύ μεγαλύτερο πολλών τοπικών φορέων.

Η ανάρτηση έχει ως εξής:

«Πριν λίγες μέρες λάβαμε ένα τηλεφώνημα: «ο Πρέσβης της Γαλλίας, Patrick Maisonnave, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αλεξανδρούπολη, επιθυμεί να εντάξει στο πρόγραμμά του μια επίσκεψη στον Γαλλικό Σταθμό».

Η επίσκεψη ορίστηκε για το απόγευμα της Δευτέρας. Η αλήθεια είναι ότι εξ αρχής ήμασταν επιφυλακτικοί: «μήπως δεν έρθει τελικά; εδώ θεσμικοί του τόπου μας δεν έκαναν τον κόπο να έρθουν εδώ;». Κι όμως ο Πρέσβης ήρθε, συνοδευόμενος από τη Γενική Πρόξενο, Saudrine Mouchet, και όλη τη διπλωματική αντιπροσωπεία.

Η συνάντηση κράτησε 45 λεπτά, παρά το κρύο, τον αέρα και τη βροχή. Ενημερώθηκε για την ιστορία του, τις εξελίξεις για την αποκατάσταση του Ξύλινου, το αίτημα για χαρακτηρισμό όλου του Συγκροτήματος ως Ιστορικού Τόπου και για πολλά άλλα, εκφράζοντας την πρόθεσή του για την προώθηση ζητημάτων σχετικά για τον Γαλλικό.

Μας εξέπληξε το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τον Σταθμό, νιώσαμε όμως και ένα αίσθημα απορίας του για το πώς ένα μέρος με τόσο πλούσια ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία παραμένει αναξιοποίητο..

«Αν ένα τέτοιο μέρος βρισκόταν στη Γαλλία – σαν να σκέφτηκε (εμείς τουλάχιστον σίγουρα) – σε καμία περίπτωση δεν θα είχε αφεθεί για τόσα χρόνια παραδομένο στην φθορά και την αφάνεια..»

Τι να πεις… είναι μάλλον η διαφορά «κουλτούρας»(;).

*Μαζί με μια αναμνηστική φωτογραφία του Γαλλικού (από τη συλλογή του Ιδρύματος Pierre de Gigord), του καταθέσαμε και ένα υπόμνημα με μια σειρά αιτημάτων σχετικά με θέματα που θα μπορούσε η Πρεσβεία να μας υποστηρίξει»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.