Το πρωτο επιτραπεζιο γλωσσολογικο παιχνιδι με την σφραγιδα του ΤΕΦ του ΔΠΘ

Με στόχο την προώθηση της θρακιώτικης διαλέκτου στους νεότερους

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ έχει αποδείξει πολλάκις ότι διαθέτει και το ανθρώπινο δυναμικό και τις ιδέες και την διάθεση για καινοτομία, τολμώντας ακόμα και με projects που δεν έχουμε συνηθίσει να αναπτύσσονται εντός του ελληνικού ακαδημαϊκού χάρτη.

Ένα ακόμα τέτοιο project, την εκκίνησή του συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ασημάκης Φλιάτουρας.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο κατόπιν ιδέας του ιδίου και με την συνδρομή του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας «ΣυνΜόρφωση» με διευθύντρια τη Ζωή Γαβριηλίδου, στα σκαριά βρίσκονται επιτραπέζια γλωσσικά παιχνίδια.

Η ιδέα προέκυψε στον κ. Φλιάτουρα κατά την πρόσφατη αναζήτηση για δώρο συνταξιοδότησης προς την Ομότιμη πλέον Καθηγήτρια του Τμήματος Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή, κατά την οποία «έπεσε» πάνω στη διαφήμιση παιχνιδιών για τα ποντιακά, τα κρητικά και τα κουτσαβάκικα.

Η ιδέα του κ. Φλιάτουρα οδήγησε στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την εταιρεία παραγωγής πολιτιστικών επιτραπέζιων και ψηφιακών παιχνιδιών «ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑ» και αφορά στην δημιουργία ενός παιχνιδιού με 320 γλωσσικές/πολιτιστικές ερωτήσεις και 80 κάρτες πλοκής, τις οποίες επιμελήθηκαν ο ίδιος και η κ. Βουγιουκλή, με την σημαντικότατη όπως τόνισε συμβολή της σελίδας του fb «Θρακιώτς».

Όπως δε επεξηγεί ο ίδιος στο παιχνίδι αξιοποιήθηκε όχι μόνο βιβλιογραφικό και διαδικτυακό υλικό αλλά και υλικό επιτόπιας έρευνας της κ. Βουγιουκλή.

Το παιχνίδι είναι σχεδόν έτοιμο και ο κ.Φλιάτουρας μοιράστηκε στην ανάρτησή του το ανάπτυγμα του κουτιού του, εν αναμονή όπως υπογράμμισε και λοιπών ανακοινώσεων, κάνοντας σαφές όμως πως «η συμφωνία με την εταιρεία είναι ως ανταπόδοση στο αμισθί έργο μας να αξιοποιεί φοιτητές της ειδίκευσης γλωσσολογίας στην πρακτική άσκηση και να παρέχει υποτροφίες στους αριστούχους φοιτητές μας».

Δεν στέρησε όμως την είδηση της επόμενης «έκδοσης» που θα αφορά σε ένα παιχνίδι για αρχαία ελληνικά αλλά και τη συνέχεια που θα είναι αφιερωμένη σε γεωγραφικές και κοινωνικές διαλέκτους.

«Προσωπικό στοίχημα είναι να αποκτήσει η διαλεκτολογία και η ιστορική γλωσσολογία άρρηκτη σχέση με την εφαρμοσμένη γλωσσολογία και την παιχνιδοποίηση, αλλά και να αξιοποιηθεί όλος αυτός ο θησαυρός της Πένης (Καμπάκη – Βουγιουκλή)» έγραψε ο ίδιος επισημαίνοντας πως «στοίχημα όλων των μελών της ειδίκευσης είναι να ενδυναμώσει τη σχέση με την τοπική κοινωνία, να φέρει τη διάλεκτο στο στόμα των νέων και να προσελκύσει φοιτητές με σχετικά ενδιαφέροντα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.