Το πρωι υπ. Περιφερειαρχης· το βραδυ σε ρολο… «εκπαιδευτικου»

Για την ιστορία της Κομοτηνής έμαθαν οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Κομοτηνής

Μπορεί ο ρόλος που ανέλαβε ο κ. Κατσιμίγας ως επικεφαλής ενός περιφερειακού συνδυασμού να είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, ωστόσο αυτό δεν τον απέτρεψε να «ξεκλέψει» λίγες ώρες προκειμένου να βρεθεί στις εγκαταστάσεις του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής και να ταξιδέψει τους εκπαιδευομένους του στην ιστορία της Κομοτηνής.
 
Ο κ. Κατσιμίγας με τον απλό του λόγο κατάφερε να μεταφέρει εικόνες, γνώσεις αλλά και συναισθήματα μιας άλλης εποχής. Το φρούριο ως κέντρο διανυκτέρευσης, η καταστροφή της Μοσινούπολης, η έλευση των μουσουλμάνων από την Βουλγαρία, η έλευση των Ελλήνων προσφύγων από την Μικρά Ασία, η δύσκολη περίοδο της κατοχής και αργότερα του εμφυλίου πολέμου. Τα έργα που έγιναν στην περιοχή μας από το 1944 και ύστερα, η ανάπτυξη που ήρθε τη δεκαετία του 1980 και μετά, αλλά και η κατάσταση που έχουμε περιέλθει σήμερα, που ως ένα σημείο υπήρξε αποτέλεσμα και των άναρχων και ανεξέλεγκτων πόρων της ΕΕ, άλλωστε μία βόλτα στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής αρκεί για να δούμε τι έμεινε.
 
Τέλος ο κ. Κατσιμίγας δεν παρέλειψε να ενημερώσει τους εκπαιδευόμενους κι εκπαιδευτικούς για την ιστορία του κτιρίου που φιλοξενείται το ΣΔΕ αλλά και την περιοχή γύρω από τον Άη Γιώργη.
 
Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του διευθυντή του Σχολείου κ. Ηλία Βλάχου μετά το πέρας της «παρουσίασης» του κ. Κατσιμίγα. «Πραγματικά μέσα σε μικρό διάστημα “είδαμε” τους αιώνες ιστορίας να περνούν μέσα από τα μάτια μας και να καταλαβαίνουμε ότι η πόλη μας έχει ιστορία κι εμείς όλοι οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική, ουσιαστική και κυρίως καλή ιστορία όπου ο ιστορικός του μέλλοντος δε θα αναφέρει με μελανά χρώματα. Στο χέρι μας είναι να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ένα θετικό αποτύπωμα» τόνισε ο διευθυντής του Σχολείου.  K.M.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.