Το Παλιο Νοσοκομειο Αλεξανδρουπολης και η βανδαλος συμπεριφορα μας

Για το Παλιό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που οι παλαιοί των ημερών πολύ καλά θυμούνται, στους Οδηγούς με την ιστορία της πόλης διαβάζουμε:
 
«Το Παλιό Νοσοκομείο στην Αλεξανδρούπολη είναι κτήριο του 19ου αιώνα, που βρίσκεται επί των οδών 14ης Μαΐου – Καβύρη, Παπαναστασίου, Ηροδότου και Θράκης, στο κέντρο της πόλης, στο σημείο που οι δρόμοι σχηματίζουν πλατεία.
 

Η χρονολογία ανέγερσης του Παλιού Νοσοκομείου δεν έχει εξακριβωθεί, υπολογίζεται πάντως πως ήταν την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, πιθανώς το 1896. Αρχικά λειτούργησε ως τουρκικό σχολείο αρρένων, καθώς η πόλη που τότε λεγόταν Δεδέαγατς, βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή. Τότε μάλιστα το κτήριο βρισκόταν εκτός των ορίων της μικρής ακόμα τουρκικής πόλης.
 
Δυο χρόνια μετά την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης το 1920, το Παλιό Νοσοκομείο στέγαζε το 5ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Ελληνικού Στρατού. Από το 1924 και μέχρι το 1974 χρησιμοποιήθηκε ως το γενικό νοσοκομείο της πόλης, ενώ την επόμενη χρονιά, στο κτήριο του Παλιού Νοσοκομείου στεγάστηκε η Σχολή Νοσηλευτικής. Από το 2002 το κτήριο παραμένει κλειστό.
 
Το Παλιό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης είναι διατηρητέο κτήριο από το 1979».
 

Το Παλιό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης λοιπόν, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης σε οικόπεδο 48 στρεμμάτων και το κτήριό του αριθμεί 17.000 m2, από το 2002 εγκαταλείφτηκε, παραχωρήθηκαν κάποιοι χώροι του για χρήση σε συλλόγους, αυτό όμως δεν απέτρεψε τις συστηματικές λεηλασίες που αυτό υπέστη και για τις οποίες οι συμπαρατιθέμενες φωτογραφίες μια χαρά μιλάνε.
 
Φυσικά, το θέμα αυτό το άνοιξε -προς τιμήν του- ο νυν διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Δημήτρης Αδαμίδης, αναρτώντας και σχετικό φωτογραφικό υλικό, αποκαλύπτοντας και τα δυο:
 
• Και τη γενική μας αδιαφορία προς ό,τι θεωρείται δημόσια περιουσία
 
• Και την εθισμένη σε βανδαλισμούς προσωπικότητά μας.
 

Αυτή που γνωρίζουμε πολύ καλά και στην Κομοτηνή από τους καθημερινούς βανδαλισμούς των δημόσιων χώρων και πολύ καλύτερα από αυτούς στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής.
 
Εκλεκτοί ημείς οι νεοέλληνες!!! Και στην αδιαφορία, και στην καταστροφή!!!Τ.Β.
 
Πηγές:www.greece.terrabook.com (για την ιστορία του κτηρίου), www.e-evros.gr (για τις φωτογραφίες των βανδαλισμών).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.