Το Οικουμενικο Πατριαρχειο τιμησε τον Πασχαλη Κιτρομηλιδη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το Οφφίκιο του Άρχοντος Mεγάλου Ρεφερενδαρίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας

Το Οφφίκιο του Άρχοντος Mεγάλου Ρεφερενδαρίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Πανεπιστημιακό Καθηγητή κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, διακεκριμένο Πολιτικό Επιστήμονα και συγγραφέα, σημαίνον στέλεχος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, απένειμε την Κυριακή 18 Μαρτίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
 
Στην προσφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε μεταξύ άλλων πως με αυτό τον τρόπο επιβραβεύει την προσφορά του προς την Εκκλησία, το Γένος και την επιστήμη ενώ τόνισε πως αναμένει η τιμή αυτή να λειτουργήσει και ως έναυσμα και ενδυνάμωση προς νέες πνευματικές και επιστημονικές επιδόσεις και προς αύξηση της δράσης του.
 

Στην αντιφώνησή του, ο Καθηγητής Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την μεγάλη τιμή προς το πρόσωπό του, σημειώνοντας πως διακόνησε, κατά τις δυνάμεις του, την Παιδεία του Γένους από των επάλξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και αγωνίστηκε να διδάξει τους νέους τις αξίες της ελληνικής πνευματικής παραδόσεως, κατ’ εξοχήν τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, αξίες οι οποίες συνιστούν τις πηγές για τα ηθικά θεμέλια του ευρωπαϊκού Πολιτισμού και της πολιτικής φιλοσοφίας.
 
Η προσήλωση της Εκκλησίας στις Οικουμενικές αξίες συχνά απέβαινε μαρτυρική, συνεπαγόταν πικρίες και ταπεινώσεις, αλλά παρέδωσε αυθεντική και γνήσια μέχρι των ημερών μας την ζείδωρον μαρτυρία της Πίστεως και επιβεβαίωσε εκάστοτε, σημείωσε μέσα στις δοκιμασίες, στις συνειδήσεις των πιστών ότι «Πύλαι άδου, ου κατισχύσουσιν αυτής», και αυτήν ακριβώς την μαρτυρία, προσπάθησε με επιμονή, όσο του επέτρεπαν οι ταπεινές του δυνάμεις, να μεταφέρει προς την διεθνή επιστημονική κοινότητα.Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.