Το Μεγαρο Μουσικης ως αξιοθεατο;

Παρατηρούμε μια μεταστροφή ως προς τη στοχοθεσία της λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής. Τουλάχιστον σε επίπεδο και εκπεφρασμένου δημόσιου λόγου και όχι στην πράξη. Διότι στην πράξη τα πράγματα είναι περίπου στο σημείο, που ήταν πάντα το Μέγαρο. Επιχειρεί ακόμα να  κάνει τα νηπιακά βήματα του (για να είμαστε ευγενικοί), απέχοντας πολύ από το να είναι ένας πνεύμονας πολιτισμού για το σύνολο της περιφέρειας μας. Τα προβλήματα γνωστά και μάλλον δεν αξίζει να τα επαναλάβουμε.

Το καινούργιο στοιχείο που εισέφεραν στην «υπόθεση» Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, τόσο πριν λίγες μέρες ο κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού της ΠΑΜ-Θ, όσο και σήμερα η κ. Ζωή Κοσμίδου, ξαναλέμε τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων, είναι η τουριστική αξιοποίηση του Μεγάρου.

Πολιτισμός και τουρισμός σαφώς και σε ένα βαθμό αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Όμως για να λειτουργήσει αυτή η «ανταλλαγή» θα πρέπει να υπάρχουν αυτά τα δοχεία. Κάτι που στην προκειμένη περίπτωση με μια κάποια σχετική σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι μάλλον δεν ισχύει. Ούτε το πολιτιστικό έργο του Μεγάρου είναι τέτοιο και τέτοιας ακτινοβολίας που θα μπορούσε να προσελκύσει τουρίστες, αλλά ούτε και τα τουριστικά ρεύματα της περιοχής είναι τέτοια που θα ωθούσαν το Μέγαρο να διοργανώσει εκδηλώσεις με μια διαφορετική αντίληψη.

Γιατί λοιπόν να αξιοποιούμε για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας το Μέγαρο; Ο μόνος λόγος που μπορούμε να σκεφτούμε, από την μέχρι τώρα ιστορία του θέματος, είναι ως αξιοθέατο, μιας αποτυχίας. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ανάλογα αξιοθέατα υπάρχουν σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς.

Θεωρούμε πως θα ήταν οφελιμώτερο να εστιάσουμε πρώτα στην παραγωγή πολιτιστικού έργου από το Μέγαρο, κάτι που η κ. Κοσμίδου φαίνεται πως έχει πάρει ζεστά, και αργότερα να πούμε ότι μπορούμε να το προβάλλουμε και τουριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.