Το Κεντρο Προληψης απαντα σε δημοσιευμα του «Παρατηρητη της Θρακης»

Από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της ΠΕ Ροδόπης «Ορφέας», λάβαμε την ακόλουθη επιστολή, την οποία υπογράφουν ο Επιστημονικός Υπεύθυνος Δρ. Γκάρο Εσαγιάν και η Πρόεδρος του ΔΣ Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού. 

Η επιστολή με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου2015 και αρ. Πρωτ.: 4498, σε δριμύ ύφος, έχει ως ακολούθως:

«Προς την εφημερίδα Παρατηρητής
 
Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την απορία μας σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας σας (σελ. 7) με ημερομηνία Παρασκευής 16 Οκτωβρίου 2015, στο οποίο γίνεται λόγος για αναγγελία πρόθεσης περισσότερο ενεργούς εμπλοκής της Περιφέρειας στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ».
 
Η απορία μας προέρχεται από το γεγονός ότι σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ» μέχρι το 2014 ο εκπρόσωπος της πρώην Νομαρχίας και νυν Περιφέρειας κατείχε τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και συμμετείχε ενεργότατα στη διοίκηση του φορέα. Κατά τη διάρκεια των προβλεπόμενων αρχαιρεσιών που έλαβαν χώρα τον Οκτώβριο του 2014 για τη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας ζήτησε και ανέλαβε τη θέση του Αντιπροέδρου.
 
Το Κέντρο Πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ» εποπτεύεται επιστημονικά και οικονομικά από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), στον οποίο και καταθέτει 5ετή επιστημονικό και οικονομικό προϋπολογισμό – σχεδιασμό, καθώς και εξαμηνιαίο επιστημονικό και οικονομικό απολογισμό. Η όλη διαδικασία εποπτεύεται άμεσα από το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα και υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό του, τον εκάστοτε Πρόεδρο Δ.Σ.
 
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε απολύτως δικαιολογημένη την απορία μας, καθώς και τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι το Κέντρο Πρόληψης – ένας φορέας του οποίου η λειτουργία, τόσο σε οικονομικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο, υπόκειται σε πλήρως διαφανείς διαδικασίες ελέγχου – κατονομάζεται στο σχετικό δημοσίευμά σας ως ένα από τα ‘‘40 …… «χύμα» νομικά πρόσωπα’’ της Περιφέρειάς μας .
 
Παρακαλούμε για τη δημοσίευση της επιστολής μας και ευελπιστούμε για διευκρινίσεις από την πλευρά σας.»
Σημείωμα της σύνταξης
 
Είστε σίγουροι ότι αποδέκτης της επιστολής σας πρέπει να είναι η εφημερίδα μας, η οποία παρουσίασε ένα συνολικό ρεπορτάζ για μια πραγματικά αξιοσημείωτη πρόθεση νοικοκυρέματος των ενεχομένων με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ Εταιρειών;
 
Είστε σίγουροι ότι υπάρχει καταγεγραμμένη στο ρεπορτάζ η φράση της επιστολής σας « γίνεται λόγος», γράφετε, «για αναγγελία πρόθεσης περισσότερο ενεργούς εμπλοκής της Περιφέρειας στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ροδόπης “ΟΡΦΕΑΣ”». Μπορείτε να μας τη δείξετε;
 
Eίστε σίγουροι ότι υπάρχει και η παραμικρή ριψοκινδύνευση για το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας» και οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση ενέχεται με την ΠΑΜ-Θ, όταν κάνει καλά τη δουλειά της σε όλα τα επίπεδα, από την εξαγγελθείσα στο ρεπορτάζ-αυτό ήταν το θέμα του- διάθεση «νοικοκυρέματος» της Περιφέρειας ΑΜ-Θ; Η απάντηση ακριβώς για τους λόγους που αναφέρετε στην επιστολή σας -για την οποία εξακολουθούμε να διατηρούμε την απορία γιατί την αποτείνατε προς την εφημερίδα μας- είναι ΟΧΙ. Είστε όμως πεπεισμένοι ότι η ίδια απάντηση ισχύει και για τις υπόλοιπες 39;
 
Είστε επίσης σίγουροι για το δριμύ, αυταρχικό και εξουσιαστικό ύφος της επιστολής σας, προς μια εφημερίδα η οποία μόνον θετικά είχε και έχει να αποτείνει για το εξαιρετικό όντως έργο του Κέντρου στο επίπεδο πρόληψης; Ταιριάζει άραγε αυτό το ύφος σε επιστήμονες με επίκεντρο τον άνθρωπο; Και για ποιο λόγο; Για ένα ρεπορτάζ που έπρεπε να προσδιορίσει, γεωγραφικά αλλά και αριθμητικά, το αντικείμενο της επαινετέας προσπάθειας της ΠΑΜΘ; Τι έπρεπε άραγε να γράψουμε προσδιορίζοντας, στον επίλογο του ρεπορτάζ, ότι στο νομό μας υπάρχουν τρεις τέτοιες εταιρείες με τις οποίες ενέχεται η ΠΑΜΘ πάρεξ των φράσεων «ανάμεσα στα 40 νομικά πρόσωπα, που προανήγγειλε ενεργότερη εμπλοκή της Περιφέρειας ο κ. Γιώργος Παυλίδης, τουλάχιστον 3 βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης. Ο λόγος για την Αναπτυξιακή Ροδόπης, όπου ήδη έχει ξεκινήσει μια τομή, με ανάληψη της προεδρίας από τον αντιπεριφερειάρχη, κ. Χρήστο Μέτιο, για το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «Ορφέας» και για την υπό εκκαθάριση Αναπτυξιακή Εταιρία της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης.»
 
Τέλος, και για τους δύσπιστους, σημειώνουμε το link του περί ου ο λόγος ρεπορτάζ (http://www.paratiritis-news.gr/details.php?id=174849), προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι η μοναδική αναφορά του ρεπορτάζ στο Κέντρο Πρόληψης Ορφέας είναι η παραπάνω παρατιθέμενη. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.