Το ελληνικο δραμα απο τεσσερις διαφορετικες οπτικες γωνιες

Τα εικοσιτετράωρα που διανύουμε είναι καθοριστικά για την εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος σε αυτή την πολυμερή διαπραγμάτευση που διεξάγεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ Ουάσινγκτον-Βρυξελλών-Βερολίνου-Παρισίων και Αθήνας.
 
Σε αυτό το πλαίσιο έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον τέσσερις διαφορετικές απόψεις για το «ελληνικό δράμα», που αναδεικνύουν συνάμα την αντιφατικότητα των εμπλεκόμενων μερών και τη σύγκρουση συμφερόντων που διεξάγεται στο παρασκήνιο. Ας τα δούμε μαζί: Βαρουφάκης, Κρούγκμαν, Πιτέλα και Financial Times σε ένα άτυπο debate σ’ αυτό το παιχνίδι για γερά νεύρα… 

Πολ Κρούγκμαν «Τρελό να ζητάς από την Ελλάδα πλεόνασμα 3,5%» 

Ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν αναφέρει σχετικά με τη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση και τους ευρύτερους κινδύνους που υφέρπουν ακόμη στην ευρωζώνη ότι η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί μόνο εάν η Γερμανία εξήγγειλε ένα επενδυτικό σχέδιο.
 
Μιλώντας στην Handelsblatt ο Π. Κρούγκμαν δηλώνει χαρακτηριστικά ότι: «Μέχρι σήμερα η οικονομία δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει από την ύφεση. Η ευρωκρίση θα μπορούσε ξανά γρήγορα να αναζωπυρωθεί. Πρέπει να αντιληφθεί κανείς ότι η θηλιά που αυτή τη στιγμή πνίγει την Ελλάδα, πρέπει να χαλαρώσει. Το να απαιτεί κανείς από τους Έλληνες πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ είναι τρελό. Συνολικά η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί μόνο εάν η Γερμανία εξήγγειλε ένα επενδυτικό σχέδιο και απομακρυνόταν η χώρα από την πολιτική λιτότητας».
 
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ εκτιμά ότι «πριν από τέσσερα χρόνια ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, έσωσε την Ευρώπη από τον γκρεμό» αλλά δεν πιστεύει ότι πλέον μπορεί να κάνει περισσότερα. «Το τελευταίο, πράγματι, που θα χρειαζόταν η Ευρώπη τώρα είναι η απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων».

Μιλώντας για το μέλλον της ευρωζώνης, ο Π. Κρούγκμαν αναφέρει ότι οι πολιτικές ελίτ, που παρά τις διαφωνίες τους επέδειξαν τελικά την πολιτική βούληση να κρατήσουν την νομισματική ένωση εν ζωή, ενδέχεται να μην βρίσκονται στην εξουσία τα επόμενα χρόνια. «Ξαναρωτήστε με μετά τις γαλλικές εκλογές», λέει κλείνοντας ο διάσημος οικονομολόγος με μια δόση απαισιοδοξίας. 

Γιάνης Βαρουφάκης «Καταστροφή το ευρώ δύο ταχυτήτων» 

Ως «φυσική καταστροφή» χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρώ δύο ταχυτήτων ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο επικεφαλής του DiEM25 έκανε εκ νέου λόγο για μια μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης με ενιαία διαχείριση του δημόσιου χρέους, επενδύσεις και ένα μεγάλο ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας.
 
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας ευρώ δύο ταχυτήτων ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι: «Δεν θα ήταν λύση, αλλά φυσική καταστροφή. Θα δημιουργούσαμε ρήγμα στις Άλπεις, σαν και αυτό που μπορεί να προκύψει από σεισμό, το οποίο θα συγκέντρωνε από την μια τις χώρες με εμπορικό πλεόνασμα, και το νόμισμα της περιοχής αυτής, το μάρκο, θα είχε τόση δύναμη που θα προκαλούσε μαζική πτώση των εξαγωγών και, κατά συνέπεια, της απασχόλησης. Και στις χώρες του Νότου, πιθανότατα, θα είχαμε, συγχρόνως, πληθωρισμό και ανεργία σε φοβερά υψηλά επίπεδα».
 
Κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη, «η λύση βρίσκεται στην επιδιόρθωση της Ευρωζώνης», με «ενιαία διαχείριση του δημόσιου χρέους, πραγματική τραπεζική ένωση, ευρωπαϊκό New Deal με δημόσιες επενδύσεις και ένα μεγάλο ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας». Λύσεις οι οποίες, για να εφαρμοσθούν άμεσα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, «δεν απαιτείται να υπογραφούν νέες συνθήκες».
 
Αναφορικά με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχέσεις των κρατών μελών με τις Βρυξέλλες, ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός πρόσθεσε:
 
Στην Ευρώπη παραχωρούμε τμήματα κυριαρχίας, τα οποία καταλήγουν σε μια μαύρη τρύπα, δεν τα μεταβιβάζουμε στις Βρυξέλλες» διότι «στις Βρυξέλλες υπάρχουν ανώτεροι υπάλληλοι οι οποίοι καλύπτονται από σκιά, αλλά λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις. Και δεν γνωρίζουμε τα ονόματά τους, δεν τους εκλέγουμε, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί». 

Τζιάνι Πιτέλα «Παίζει με τη φωτιά ο Σόιμπλε» 

Σκληρή κριτική ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών με αφορμή τους χειρισμούς του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Τζιάνι Πιτέλα κάλεσε ξανά τους Ευρωπαίους να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα.
 
Σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel, ο Ιταλός πολιτικός σχολιάζει την επίμονη στάση του Β. Σόιμπλε σημειώνοντας «παίζει με τη φωτιά πάντα όταν πρόκειται για την Ελλάδα. Η Αθήνα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες. Τώρα πρέπει οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, να ολοκληρώσουν την τρέχουσα αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων και να προβούν σε μια αισθητή απομείωση του χρέους».
 
«Όπως πάντα, ο Σόιμπλε προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα, προκειμένου να πολώσει την εγχώρια πολιτική σκηνή. Αυτό είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο – με φόντο μάλιστα τις βερμπαλιστικές επιθέσεις του Τραμπ κατά της Ευρώπης» προσθέτει χαρακτηριστικά. 

Financial Times «Αξίζει στους Ευρωπαίους να ηττηθούν» 

«Το ταμείο θα πρέπει να ανατρέψει τους εγωισμούς μιας ιδιοτελούς ευρωπαϊκής κλίκας» σημειώνουν οι Financial Times στο κεντρικό τους άρθρο στο οποίο χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα για τις κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών της Ευρώπης, στηλιτεύοντας τη στάση τους στο ελληνικό ζήτημα.
 
Με το άρθρο τους αυτό οι FT κάνουν παρέμβαση στην ελληνική υπόθεση, ζητώντας, ουσιαστικά από το Ταμείο να μην κάνει πίσω και να αναγκάσει τις κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης να δεχθούν τις δικές του προτάσεις και το κούρεμα χρέους.
 
Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους οι Financial Times περιγράφουν το παιχνίδι εξουσίας μέσα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, σχολιάζουν ότι για πρώτη φορά το Ταμείο έκανε δημόσιες τις εσωτερικές του διαφωνίες και υπογραμμίζουν: «Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα να αποτρέψουν τους απείθαρχους Ευρωπαίους.  Τα παράπονα μιας κλίκας με ιδιοτελείς σκοπούς δεν θα πρέπει να επιτραπεί να σταθούν εμπόδιο στα συμφέροντα της Ελλάδας. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν συμπεριφερθεί πολύ άσχημα σε αυτό το θέμα. Τους αξίζει να ηττηθούν». Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.