Το δις εξαμαρτειν ουκ ανδρος σοφου

Απαρατήρητα

Την φράση που έχει συνδεθεί περισσότερο με αυτόν, αν και όχι με κολακευτικό τόνο, επανέλαβε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην Πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε πρόσφατη συνέντευξη του, το λεφτά υπάρχουν.

Φυσικά και στην συνέντευξή του, όπως είχε κάνει και προεκλογικά το 2009, ανέφερε πως υπάρχουν «εάν νοικοκυρέψουμε τη χώρα, εάν χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, εάν χτυπήσουμε τη διαφθορά», αλλά τώρα, όπως και τότε, κανένας δεν πολυενδιαφέρεται να ακούσει αυτό το κομμάτι.

Το πρόβλημα για τον κ. Παπανδρέου δεν είναι τόσο η επιμονή στη φράση, όσο το τι υποδηλώνει, μαζί με όλες τις κινήσεις και τις ομιλίες του από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, για το σκεπτικό του, ότι ξαναπολεμά τις μάχες του παρελθόντος, και πως η επιστροφή του αποτελεί ευκαιρία για ρεβάνς απέναντι στους πραγματικούς και φανταστικούς εχθρούς που τον πολέμησαν όσο ήταν πρωθυπουργός.

Όμως, για να δανειστούμε μια αγαπημένη φράση του πατέρα του, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Και θα έπρεπε να ξέρει, πως όποιος ετοιμάζεται για τις μάχες του προηγούμενου πολέμου, χάνει τον επόμενο. Η ιστορία, τόσο η διεθνής όσο και η Ελληνική, είναι γεμάτη από επιστροφές. Αλλά αυτές γίνονται από πολιτικούς που αντιλαμβάνονται πως το κλίμα, ανεξάρτητα από τα χρόνια που έχουν περάσει, έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί. Και το να ξαναδικάζεις γεγονότα δώδεκα ετών, δεν βοηθά καθόλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.