Το Αλσος της Αγιας Παρασκευης ο μοναδικος χωρος πρασινου της Ροδοπης

Σύμφωνα με τις απόψεις των πολιτών της, όπως αυτές κατεγράφησαν στην εφαρμογή της WWF “GreenSpaces”

Bαθμολογία πάνω από τον μέσο, αλλά με μόνο έναν καταχωρημένο χώρο πρασίνου, βρίσκεται η Κομοτηνή, στην δεύτερη λίστα  των Ελλήνων πολιτών για την αξιολόγηση των χώρων πρασίνου της χώρας μέσα από την καινοτόμο εφαρμογή της WWF “GreenSpaces”.
 
Με την εφαρμογή αυτή της WWF, οι πολίτες μπορούν να πάρουν το πράσινο στα χέρια τους, να ανακαλύψουν πράσινες οάσεις, να βρουν νέα μέρη για να βγουν βόλτα με τα παιδιά ή τον σκύλο τους, να αθληθούν, να χαλαρώσουν και να συναντηθούν με φίλους. Όμως, το κυριότερο πλεονέκτημα της εφαρμογής είναι η δυνατότητα που δίνει στους πολίτες να καταγράψουν και να αξιολογήσουν τους χώρους πρασίνου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βαθμολογήσουν την ποιότητα των πράσινων χώρων που βρίσκονται στη γειτονιά ή στην πόλη τους. Η αξιολόγηση των χώρων αφορά στην ποιότητα και ποσότητα πρασίνου, το επίπεδο καθαριότητας και την ποιότητα και είδος των υποδομών που κάθε χώρος διαθέτει και η κλίμακα της βαθμολογίας κυμαίνεται από το 1 (κάκιστη εντύπωση) έως 10 (άριστες εντυπώσεις).
 
Από τον Απρίλιο του 2016, όταν το WWF Ελλάς δημιούργησε την πρωτοποριακή και δωρεάν εφαρμογή για κινητά «WWF GreenSpaces», περισσότεροι από 8.500 πολίτες έχουν ήδη καταγράψει και βαθμολογήσει πάνω από 1.700 χώρους πρασίνου σε 126 ελληνικές πόλεις. Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής 9.000 πολίτες έχουν αξιολογήσει 1.700 χώρους πρασίνου σε 126 ελληνικές πόλεις, με τα ως τώρα αποτελέσματα να δείχνουν  ως χώρα έχουμε ακόμη πολύ δρόμο, καθώς ο μέσος όρος βαθμολογίας ίσα που ξεπερνάει τη βάση, αγγίζοντας το 6,1 με άριστα το 10.
 

Από τους 1700 καταχωρημένους αυτούς χώρους, η Ροδόπη, σύμφωνα με τις αποτυπώσεις των πολιτών, δυστυχώς διαθέτει μόλις έναν, το Άλσος της Αγίας Παρασκευής, το οποίο αξιολογήθηκε για το 2017 με 7,8 , ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το μέσο όρο.
 
Συγκεκριμένα το Άλσος της Αγίας Παρασκευής έλαβε βαθμολογία 8,8 ως προς ποιότητα και την ποσότητα του πρασίνου, 7,6 ως προς το επίπεδο καθαριότητας και  4,8 ως την ποιότητα και το είδος των υποδομών που διαθέτει. Η συνολική βαθμολογία μπορεί να είναι καλή ωστόσο συγκρινόμενη με την αντίστοιχη περσινή, η οποία ήταν 8,3  παρατηρείται μείωση στην ικανοποίηση των χρηστών της εφαρμογής, ήτοι των πολιτών της Κομοτηνής ως προς την συνολική εικόνα του Άλσους.
 
Τι συμπεράσματα μπορεί να προκύψουν από την εν λόγω έκθεση; Αρχικά  ότι και στην Κομοτηνή όπως και στο σύνολο της χώρας, όπως επισημαίνει και ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς, «όλες οι δημοτικές αρχές μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα για να προσφέρουν ένα καλύτερο περιβάλλον στους δημότες και να τους φέρουν ξανά στο πράσινο της γειτονιάς και της πόλης τους» με πρώτο βήμα την συνειδητοποίηση πως «το πράσινο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναπόσπαστο στοιχείο της ποιότητας ζωής στις πόλεις».
 
Κατά δεύτερον και εξειδικεύοντας στην Ροδόπη, οι χώροι πρασίνου υπολείπονται, ακολουθώντας το «παράδειγμα» της υπόλοιπης Ελλάδας και τρίτον ότι το πάλαι ποτέ «στολίδι» της πόλης, χρήζει άμεσων παρεμβάσεων, ειδικά ως προς τις υποδομές, οι οποίες ΔΕΝ υπάρχουν στο Άλσος της Αγίας Παρασκευής.
 
Και μπορεί οι πολίτες της Κομοτηνής να βαθμολόγησαν ως ικανοποιητική την καθαριότητα του Άλσους – προφανώς βαθμολογήθηκε μετά τις όποιες λιγοστές παρεμβάσεις έγιναν με την έναρξη του καλοκαιριού- αλλά και την ποιότητα και την ποσότητα του πρασίνου, αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε πως ειδικά ως προς το δεύτερο η αξιολόγηση μας εκπλήσσει καθότι έχουμε στο μυαλό μας και την πρότερη κατάσταση του Άλσους, που αποτελούσε όντως «όαση» πρασίνου αλλά και καθαριότητας, σε σχέση τουλάχιστον με την υφιστάμενη εικόνα του.
 
Σε κάθε περίπτωση τα μηνύματα της εν λόγω έκθεσης πολλά και τα συμπεράσματα άκρως ενδιαφέροντα κυρίως για τις αρμόδιες αρχές, που θα πρέπει να «ακούσουν» επιτέλους και τις φωνές των πολιτών τους, που είναι και οι άμεσα «θιγόμενοι» από τις όποιες κινήσεις γίνονται ή καλύτερα ΔΕΝ γίνονται για την βελτίωση της ποιότητάς ζωής τους.
 
Και φυσικά ελλείψει πρωτοβουλιών από τους αρμοδίους, μήπως θα έπρεπε να κάνουν την αρχή ευαισθητοποιημένες κινήσεις πολιτών; Ν.Β.
 
Η εφαρμογή WWF GreenSpaces μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα greenspaces.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.