«Το αυτοαποκαλουμενο χαλιφατο δεν εχει καμια σχεση με κανενος ειδους θρησκεια, Θεο η θρησκευτικη πιστη»

Ένα σύντομο αλλά πυκνό σε ιδέες κείμενο ανάρτησε στη σελίδα του στο fb, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ο γνωστός και στην Κομοτηνή συγγραφέας αλλά και θεολόγος Γιώργος Γκόζης. Αφορά στην ανάγκη της γνώσης και την αξία του διαθρησκειακού διαλόγου, κυρίως όμως διευκρινίζει ότι είναι ασύμβατες με τις θρησκείες οι προσωπικότητες του «φανατικού χριστιανού» και του «ισλαμοφασίστα».
 
Γιώργος Γκόζης όμως…
 
«Με αφορμή τις χτεσινές τρομοκρατικές δολοφονίες στο Βέλγιο, πολύς λόγος γίνεται για το Ισλάμ και τη σχέση του με τον Χριστιανισμό. Για όσους δεν έχει τύχει να ξεφυλλίσει το Κοράνι ή την Αγία Γραφή, να πούμε αρχικά πως είναι, εκτός από όλα τα άλλα, βιβλία που πωλούνται σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία σε προσιτές τιμές και δεν έχουν πέσει από τον ουρανό. Ο θρησκευτικός συγκρητισμός και η ημιμάθεια είναι κακοί σύμβουλοι. Επικρατεί επίσης η παραθεώρηση ή η απαξία σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα των θεολογικών σπουδών και της θεολογίας εν γένει, εφόσον η οικονομία μας απασχολεί κατά κόρον τελευταία. Ανεξαρτήτως θρησκείας ή ομολογίας εντός της ίδιας πίστης, η μελέτη του φαινομένου του θείου προσπαθεί να το ερμηνεύσει βιωματικά ή συστηματικά μακριά από εθνικές θρησκείες:
 
Ο διάλογος του Χριστιανισμού με το Ισλάμ, θα μπορούσαμε να ισχυρισθούμε, ότι εκπηγάζει απ’ αυτή την ουσία του Χριστιανισμού, που είναι η κυρίως θρησκεία του διαλόγου. Ο ίδιος ο Θεός στην Παλαιά Διαθήκη, ως Θεός Δημιουργός, διαλέγεται με τον άνθρωπο (Γεν. 1:28, 17:1-2, Έξοδ. 3:4-6) και του αποκαλύπτει την μοναδικότητα της θείας υπάρξεώς Του (Δευτ. 6:4)’ και ο ίδιος Θεός, στην Καινή Διαθήκη, στο πρόσωπο του ενσαρκωθέντος Λόγου του Θεού, αυτοαποκαλύπτεται στον κόσμο (Ιωάνν.1:14), και τον καλεί στην μετάνοια (Μάρκ. 1:15) και σωτηρία (Ιωάνν. 1:13-19). […]. Επομένως ο διάλογος είναι μία αναγκαιότητα και η μόνη αποδεκτή εναλλακτική λύση στο να προσεγγίσουν οι δύο θρησκείες η μία την άλλη. Κοινή επιθυμία είναι να παραμεριστούν οι πολλές παρανοήσεις και προκαταλήψεις, που επιβαρύνουν μέχρι τις μέρες μας την κοινή τους ιστορία.».
 
Από εισήγηση με τίτλο «Χριστιανισμός και Μουσουλμανισμός σε Διάλογο» του Πέτρου του Ζ’, Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, στο 12ο Διεθνές Συνέδριο «Άνθρωποι και Θρησκείες», 31η Αυγούστου το μακρινό 1998.
 
Το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο με τη θεοκρατική επίφαση και την αναφορά του ονόματος του Θεού δεν έχει καμία σχέση με κανενός είδους θρησκεία, Θεό ή θρησκευτική πίστη. Επίσης, για τον ίδιο λόγο που οι έννοιες «φανατικός Χριστιανός» είναι αντιφατικές μεταξύ τους, για τον ίδιο λόγο το ίδιο ασύνδετες είναι και για το νεοφυές «ισλαμοφασίστας». Η γνώση δε σκοτώνει ούτε δολοφονεί.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.