Τιτλοι τελους για το «Σουεζ της Αιγειρου»

Με μια συγκινητική ανάρτηση αποχαιρέτησε ο Πολιτιστικός και λαογραφικός σύλλογος γυναικών Αιγείρου το παραδοσιακό καφενείο του οικισμού τους, ένα χώρο που λειτουργούσε επί 60 χρόνια, υπό διαφορετικές διευθύνσεις, αλλά εξυπηρετώντας πάντα τον οικισμό, σε δύσκολες αλλά και καλές εποχές.

Ευχή των κατοίκων του οικισμού, είναι ο χώρος να ξαναλειτουργήσει και να αποτελέσει ξανά χώρο συνάντησης, αν και η διαφαινόμενη συνεχής φθίνουσα πορεία των οικισμών στην περιοχή και την χώρα μας, κάνει το μέλλον άγνωστο

Όλη η ανάρτηση έχει ως εξής:

«Πριν από δύο ημέρες το παραδοσιακό καφενείο του οικισμού μας, το καφενείο της Μάρως, όπως συνηθίζαμε να το λέμε, στον πεζόδρομο, δίπλα από το περίπτερο, έκλεισε προκαλώντας θλίψη σε όλους μας…

Ένας χώρος που εδώ και εξήντα χρόνια έγραψε την δική του ιστορία και αποτελούσε σημείο αναφοράς για όλους μας… Ένας χώρος συγκέντρωσης κυρίως των ανδρών που πρωί, πριν ακόμη ανατείλει ο ήλιος, απολάμβαναν τον καφέ τους, λίγο προτού ξεκινήσει η κοπιαστική δουλειά των χωραφιών… Ένας χώρος για πολιτικές συζητήσεις, τσακωμούς αλλά και συζητήσεις για τις αγροτικές εργασίες και αλληλοκεράσματα.

Για την ιστορία το 1953 ξεκινά στο συγκεκριμένο χώρο να λειτουργεί αγροτολέσχη από τη Διεύθυνση Γεωργίας, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους να έχουν ένα δικό τους χώρο για αναψυχή αλλά και για επιμόρφωση σε θέματα αγροτικά. 

Δέκα χρόνια μετά  ο ιδιοκτήτης του Χρήστος Γεμενετζής λειτουργεί ένα μέρος ως καφενείο και στον υπόλοιπο χώρο  στεγάζεται το γραφείο των ΤΕΑ. Πόσες ιστορίες έχουν να διηγηθούν για αυτόν οι κάτοικοι του οικισμού αλλά κυρίως για τον ωραίο καφέ του. Στη συνέχεια το καφενείο πέρασε στα χέρια του Γιάννη Τσορπίδη και τα τελευταία 28 χρόνια στον Γιάννη Αλμπανίδη που μαζί με τη μητέρα του Μάρω από τις 5 το πρωί ήταν εκεί για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

Είκοσι οχτώ χρόνια μετά ένας κύκλος κλείνει… Άγνωστο το μέλλον…

Ο Χρήστος Γεμενετζής όταν κάποιοι θύμωναν και  έλεγαν ότι δεν θα ξαναπατήσουν στο μαγαζί του συνήθιζε να λέει: «Πού θα πάτε; Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Σουέζ».

Μακάρι, όπως η διώρυγα του Σουέζ έκλεισε και ξανάνοιξε ας ευχηθούμε και το «Σουέζ της Αιγείρου» να ξαναλειτουργήσει…».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.