Την Παγκοσμια Ημερα Μελισσας γιορταζει ο Μελισσοκομικος Συλλογος Ν. Ροδοπης «Το Κεντρι»

Απαραίτητη η προστασία τους από την ανεξέλεγκτη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων

Για πρώτη φορά φέτος θα γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας την 20η Μαΐου, την οποία καθιέρωσε φέτος με ψήφισμά του ο ΟΗΕ, μετά από πρόταση μιας χώρας ιδιαίτερα  ευαισθητοποιημένης στο θέμα ύπαρξης της Μέλισσας, της Σλοβενίας.
 
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του για την Ημέρα ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης «Το Κεντρί», η Ένωση Σλοβένων Μελισσοκόμων, έπεισε τον Υπουργό Γεωργίας της, από το 2015, να ηγηθεί μιας τέτοιας πρότασης. Η ενέργεια αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, μετά την ραγδαία επιδείνωση (σε αριθμούς) μείωσης  των Μελισσών σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 40-45%.
 
Συνέπεια αυτού η έλλειψη επικονιαστών (Μέλισσες)  στο φυτικό βασίλειο της γης, οι οποίες σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν τον κύριο επικονιαστή των φυτών και δέντρων σε ποσοστό  περίπου 82%.
 

Η Μελισσοκομική Κοινότητα (Μελισσοκόμοι Παραγωγοί) ευελπιστεί πως μέσα και από αυτήν την ενέργεια θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη  ευαισθησία για το πού βαδίζουν  τα πράγματα. Κυριότερη πηγή δολοφονίας των Μελισσών είναι η ανεξέλεγκτη χρήση επικίνδυνων  φυτοφαρμάκων, και ιδιαίτερα των νικοτεινοειδών.
 
Αισιόδοξη  εξέλιξη αποτελεί και η προσπάθεια του Παγκόσμιου Κινήματος Πολιτών (Avvaz) που κατάφερε, μέσω του διαδικτύου συλλογή εκατομμυρίων υπογραφών ώστε να σταματήσει προσωρινά τη χρήση συγκεκριμένων δηλητηρίων στη φύση.
 
Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης  «Το Κεντρί» εκφράζει την αισιοδοξία  του, πως με τέτοιου είδους ενέργειες είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστούν οι υπεύθυνοι  και να ξανά αυξηθούν οι επικονιαστές στη Γη που θα παραδώσουμε  στις επόμενες γενιές. Θεωρούν δε αξιέπαινη την προσπάθεια  των ΕΛΤΑ να τυπώσουν  πριν λίγες ημέρες  4 γραμματόσημα, για τη μέλισσα, τονίζοντας «Κάτι είναι και αυτό».Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.