Τι μελλει γενεσθαι με τα τμηματα του ΔΠΘ (νυν και μελλοντικα)

Το ΔΠΘ θα εισηγηθεί να μην υπάρξουν μεταβολές σε κανέναν Τμήμα του

Μια ανησυχία πλανάται πάνω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας τις τελευταίες ημέρες, μετά την επιστολή της Υπουργού Παιδείας με την οποία ζητά εισηγήσεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων από όλα τα ΑΕΙ της χώρας.

Η ανησυχία δεν αφορά τόσο τις εισηγήσεις, μιας και αυτές μάλλον για τα περισσότερα, αν όχι για όλα, θα είναι να μην κλείσει κανένα τμήμα, όσο για το τι αποφάσεις θα πάρει η Υπουργός, φαίνεται έτοιμη να κόψει τμήματα το επόμενο διάστημα.

Στο ΔΠΘ, για το οποίο η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου δεν είχε ευαρεστηθεί να δημιουργήσει νέα τμήματα, το πρόβλημα θεωρητικά δεν θα έπρεπε να είναι πολύ μεγάλο, ενώ ο Πρύτανης είναι απόλυτος πως θα εισηγηθούν την διατήρηση όλων των τμημάτων, ως έχουν. Ένα χρήσιμο όπλο για αυτό, μάλλον θα είναι οι πιστοποιήσεις και οι αξιολογήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το Πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια αν θέλει το Υπουργείο να συγχωνεύσει, μπορεί να βρει τρόπο, (όπως είχε συμβεί με το σχέδιο Αθηνά) ιδιαίτερα στις ανθρωπιστικές σπουδές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια βάλλονται πανταχόθεν.

Αλλά θα είναι οξύμωρο να μειώνει τον αριθμό των τμημάτων στο ΔΠΘ, την ώρα που βρισκόμαστε σε αναμονή για τη δημιουργία νέων, με το ίδιο το Υπουργείο να τα στηρίζει στα λόγια, αλλά να σέρνει τα πόδια του όταν πρόκειται για πραγματικές ανάγκες.

Και μιλάμε περισσότερο για το τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, μιας και θεωρητικά το τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή θα μπορούσε να λειτουργήσει άμεσα, χωρίς τα κτιριολογικά ζητήματα που μαστίζουν την δημιουργία του πρώτου.

Μια είδηση της προηγούμενης εβδομάδας, που διαψεύστηκε στη συνέχεια, πως το μηχανογραφικό «έκλεισε» για φέτος, χωρίς νέες σχολές, δημιούργησε αναστάτωση στο Διδυμότειχο, μιας και υποτίθεται πως το τμήμα θα ξεκινήσει την λειτουργία του από την επόμενη σχολική χρονιά.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για το θέμα, ο κ. Συρίγος, ήταν καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως ο προγραμματισμός για το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο προχωράει κανονικά, αν και το πού αυτό τελικά θα λειτουργήσει, μετά τις αντιδράσεις για τα προτεινόμενα σχολεία, σίγουρα αποτελεί μυστήριο για εμάς, και τουλάχιστον όπως καταλάβαμε, και για το ίδιο το ΔΠΘ (αν και η αλήθεια είναι πως η πρόταση για τον χώρο από πλευρά του Δήμου Διδυμοτείχου έχει αλλάξει τόσες φορές, που ακόμα και ήταν βέβαιες για το χώρο σήμερα οι πρυτανικές αρχές, τίποτα δεν διασφαλίζει πως αύριο αυτός δεν θα αλλάξει).

Βέβαια αν για κάτι θα πρέπει να ανησυχούν στο Διδυμότειχο, είναι το Τμήμα Νοσηλευτικής (μάλλον το παράρτημα Νοσηλευτικής, όπως είναι η ακριβής του ονομασία) το οποίο έχει πολλές από τις προϋποθέσεις για να βρεθεί στην προκρούστεια κλίνη του Υπουργείου. Η πρόταση του ΔΠΘ, να περάσει σε αυτό και να μετεγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη, μάλλον είναι δύσκολο να περάσει πολιτικά, αλλά ίδιες θα είναι οι πολιτικές δυσκολίες αν καταργηθεί.

Δεν ξέρουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά θα κλείσουμε με τα σκωπτικά λόγια ενός Διδυμοτειχειώτη: «Αν υπήρχε θέμα εγκατάστασης νέου Τμήματος στην Ορεστιάδα, οι φορείς εκεί αμέσως θα είχαν βρει λύση στέγασης»… Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.