Τι γινεται με το παλιο Δικαστικο Μεγαρο;

Παραμένει αναξιοποίητο και συνεχώς απαξιώνεται

Χώρος υποδοχής επίτιμων καλεσμένων του Δήμου Κομοτηνής έχει γίνει η Τσανάκλειος, η οποία τόσο ως χώρος, όσο και ως κτίριο, αποτελεί την βιτρίνα της πόλης, μια βιτρίνα που είναι αλήθεια ότι έλειπε στο παρελθόν.

Άλλωστε αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος Κομοτηνής προχώρησε στην ανακαίνισή του (να θυμίσουμε πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για την λειτουργία της ως «επίσημου» Δημαρχείου, όπου θα είχε το γραφείο του ο Δήμαρχος).

Τελευταίο παράδειγμα η υποδοχή της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, η οποία πιστέψτε μας, θα ήταν πολύ διαφορετική αν έπρεπε να γίνει στο χώρο του Δημαρχείου Κομοτηνής.

Αυτή η χρήση, και γενικότερα οι δυνατότητες που άνοιξε η λειτουργία της στην πόλη μας, δείχνει πως θα πρέπει να δούμε πιο σοβαρά το κτιριακό απόθεμά μας, αλλά και την διατήρησή του.

Και αυτό, μαζί με τις πρόσφατες αναφορές στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της ενσωμάτωσης της Θράκης, με τους οποίους θα συνέπεφτε η έλευση της εικόνας πριν την πανδημία, μας φέρνει στο παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, το οποίο, δυστυχώς, παραμένει αναξιοποίητο και συνεχώς απαξιώνεται (και από το οποίο, αν θυμάστε, είχε προταθεί να ξεκινήσουν συμβολικά οι εορτασμοί της εκατονταετίας το 2020).

Ο Δήμος Κομοτηνής έχει ζητήσει την παραχώρησή του, παρόλο που μέχρι σήμερα, παρά τα όσα έχουν ειπωθεί, το αρμόδιο υπουργείο αλλά και η υπηρεσία που κατέχει το κτίριο δεν φαίνεται να είναι πρόθυμη να το παραχωρήσει, αλλά ούτε έχει γίνει κάποια προσπάθεια για συντήρηση και αποκατάστασή του, έστω και μόνο για χρήση από τις δικαστικές αρχές.

Και ενώ δεν είναι το μοναδικό ιστορικό κτίριο της Κομοτηνής που θα μπορούσε να αποκατασταθεί, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι μέχρι πριν από 20 χρόνια, λειτουργούσε κανονικά, και εγκαταλείφθηκε όχι από κάποιο ιδιώτη που δεν μπορούσε να συνεχίσει να το λειτουργεί, αλλά από την αδιαφορία του Ελληνικού κράτους και των φορέων του.

Μπορεί να γινόμαστε κουραστικοί με την επιμονή μας, και πιστέψτε μας θα προτιμούσαμε χίλιες φορές να δούμε πρόοδο στο θέμα παρά να γκρινιάζουμε, αλλά δυστυχώς, δεν μας αφήνουν να αγιάσουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.