Θυμουνται ακομα το Μαυρο Πασχα των Θρακων

Την προσεχή Παρασκευή το μνημόσυνο στο Ηρώο του αύλειου χώρου του Ναού Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής

Συμπληρώνονται φέτος 110 χρόνια από την 6η Απριλίου 1914, το «Μαύρο Πάσχα των Θρακών» όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, που αποτελούσε την κορύφωση των διωγμών των Θρακών, με χιλιάδες να εκτοπίζονται από τα χωριά τους, που συνεχίστηκαν μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή, όταν όσοι είχαν απομείνει εγκατέλειψαν οριστικά τις πατρίδες τους με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Ήδη από το 2006, με απόφαση του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, καθιερώθηκε η 6η Απριλίου 1914, ημερομηνία κορύφωσης της εξόντωσης του θρακικού ελληνισμού, ως ημέρα μνήμης των απανταχού Θρακών, ενώ το 2022 καθιερώθηκε και επίσημα από το Ελληνικό κράτος ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού.

Και φέτος θα γίνουν εκδηλώσεις για την ημέρα αυτή τόσο στη Θράκη, όσο και σε όσες περιοχές υπάρχουν Θρακιώτες. Στη Ροδόπη κατασκευάστηκε πριν από μερικά χρόνια, με μέριμνα της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Ηρώο για τη  γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας στην Κομοτηνή όπου θα γίνει το μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνων την προσεχή Παρασκευή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.