Θυμα επιθεσης η «Μονα Λιζα»

Ακτιβίστριες πέταξαν σούπα στον διάσημο πίνακα

Πολλά τα δυσνόητα και ανεξήγητα αυτού του κόσμου. Όπως για παράδειγμα οι επιθέσεις σε έργα τέχνης προκειμένου να τραβήξει κανείς τα φώτα της δημοσιότητας πάνω σου.

Όπως συνέβη την Κυριακή στο Μουσείο του Λούβρου με τη Μόνα Λίζα» όταν δύο ακτιβίστριες πέταξαν ένα πορτοκαλοκίτρινο υγρό -πιθανώς σούπα- στον διάσημο πίνακα.

Επρόκειτο για δύο μέλη της ακτιβιστικής περιβαλλοντικής ομάδας Food Riposte που φώναξαν: «Ποιο είναι το πιο σημαντικό;. Η τέχνη ή το δικαίωμα σε ένα υγιεινό και βιώσιμο φαγητό;. Το γεωργικό μας σύστημα είναι άρρωστο».

Στον ιστότοπο της, η ομάδα «Food Riposte» ανέφερε ότι η γαλλική κυβέρνηση παραβιάζει τις δεσμεύσεις της για το κλίμα και ζητά να τεθεί σε εφαρμογή σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γαλλία που θα χρηματοδοτείται από το κράτος για να παρέχει στους εργάτες καλύτερη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα και αξιοπρεπή εισοδήματα. 

Ο πίνακας βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει θύμα ανάλογων επιθέσεων. Από τη δεκαετία του 1950 έχει τοποθετηθεί μπροστά του αλεξίσφαιρο γυαλί μετά από επίθεση με οξύ που προκάλεσε ζημιά στον πίνακα, ενώ κάτι ανάλογο με το περιστατικό της Κυριακής συνέβη και τον Μάιο του 2022 όταν κάποιος πέταξε πάνω του μια τούρτα.

Δεν ξέρουμε αν η εν λόγω ενέργεια κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τη γαλλική κοινή γνώμη, πάντως ιστορικά τα «ανελεύθερα» μυαλά ήταν εκείνα που κατέφευγαν σε επιθέσεις στην τέχνη και στα έργα της και όχι αυτοί που διατείνονται πως θέλουν έναν περισσότερο ελεύθερο και δίκαιο κόσμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.