Θεολογικου τυπου επισημανσεις!!!

Νεότερος φίλος θεολόγος, αναγνώστης της εφημερίδας μας, μας τηλεφώνησε σήμερα για να μας παρακαλέσει, αν μπορούμε να φιλοξενήσουμε κάποιες δικές του επισημάνσεις, σχετικά με το μνημόσυνο του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που θα τελεστεί ανήμερα της Αλώσεως.
 
Ο φίλος θεολόγος που επιθυμεί να κρατηθεί η ανωνυμία του και με αφορμή τα γνωστά επικριτικά σχόλια που διατυπώθηκαν στα social media με την ανακοίνωσή του, μας διευκρίνισε ότι αυτό το μνημόσυνο μπορεί να εκλαμβάνεται πλέον ως καθιερωμένο, αφού είναι η τρίτη φορά που γίνεται, χωρίς να προκαλέσει αντιδράσεις τις δύο προηγούμενες, σημειώνοντας ταυτοχρόνως ότι η μνημόνευση είναι έθος στην εκκλησιαστική τάξη.
 
Αυτό οποιοσδήποτε μπορεί να το κατανοήσει αν έχει παρακολουθήσει έστω και μια φορά στη ζωή του ορθόδοξη λειτουργία στα ελληνικά αφού μνημονεύονται πρόσωπα, άγιοι, πατέρες πολύ παλαιότεροι του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Όπως έθος είναι οι μνημόσυνες τελετές να μνημονεύουν ανώνυμους αγωνιστές, μάρτυρες με αφορμή την επέτειο σημαντικών για το έθνος ιστορικών γεγονότων.
 
Αυτά και πολλά άλλα μας είπε ο νεαρός θεολόγος, που, όμως, δεν συγκρατήσαμε, ελπίζουμε όμως ν’ αποδώσαμε σωστά το νόημά τους… Ν.Β. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.