Θανατος με 1000 μικρες αποχωρησεις

Ή πώς ευτελίζεται η πολιτική

Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να έχει αποχωρήσει από το κόμμα εδώ και 8 χρόνια, όμως φαίνεται πως μερικές από τις ιδέες του έχουν παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα η δημιουργική ασάφεια, ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε πολύ στο πρώτο εξάμηνο του 2015, με πολύ σαφή όμως αποτελέσματα.

Ο όρος φυσικά προηγείται του πρώην Υπουργού Οικονομικών, (μάλιστα κατά κάποιους ανάγεται στον Χένρι Κίσιγκερ), όμως φαίνεται πως βρήκε εφαρμογή στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, μιας και το πώς μετρά κανείς τις αποχωρήσεις έχει πολύ να κάνει από πια πλευρά βρίσκεται.

Έτσι η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ελάχιστες αποχωρήσεις, χρησιμοποιώντας τις επίσημες επιστολές που έχουν στείλει στελέχη και μέλη, μην θέλοντας φυσικά να μετρήσει πόσοι θα αποχωρήσουν σιωπηρά, που η εμπειρία λέει πως συνήθως είναι αρκετοί.

Κατηγορούν δε τα μέσα ότι δημιουργούν κλίμα αποχωρήσεων, ενώ στην πραγματικότητα φεύγουν ελάχιστοι, αν και, βασιζόμενοι στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, που τόσο στον Ίασμο όσο και στα Αρριανά φαίνεται να μην έχουν ξεκάθαρη εικόνα όχι μόνο πόσοι αποχώρησαν, αλλά και πόσοι ήταν στο ξεκίνημα, δείχνει πως θα πάρει χρόνο να ανακαλύψουμε πόσα είναι τα μέλη που αποχώρησαν.

Από την άλλη, και οι αποχωρήσαντες παίζουν ένα παιχνίδι με τις ανακοινώσεις τους: κάθε μέρα έχουμε άλλη μια ομάδα, από διαφορετικές οργανώσεις, που αποχωρεί (την Τρίτη ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την Οργάνωση Μελών Πανεπιστημίων και  Ερευνητικών Κέντρων Αττικής, όχι ακριβώς την πιο προβεβλημένη δομή στον ΣΥΡΙΖΑ, 36 μέλη ΑΕΙ), κάτι που σωρευτικά κάνει να φαίνονται οι αποχωρήσεις ποτάμι, αλλά και να κρατά το θέμα στη δημοσιότητα.

Το πρόβλημα είναι πως όλη αυτή η κατάσταση, δεν κινείται σε πολιτικό επίπεδο, αλλά έχει καταντήσει σαπουνόπερα, η οποία όμως τραβάει όλο και λιγότερο κόσμο, που θέλουν να δουν στην κλειδαρότρυπα του ΣΥΡΙΖΑ ποιος μένει και ποιος φεύγει. Αν δεν υπήρχαν και οι αποχωρήσεις βέβαια, δεν θα συζητούσαμε τόσο, αλλά αυτός ο ευτελισμός της πολιτικής, δεν ωφελεί κανένα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.