Θα γινει τελικα η εξορυξη χρυσου στο Krumovgrad

Στην τελική ευθεία μπήκε η εξόρυξη χρυσού στην πόλη Krumovgrad της Βουλγαρίας, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων με την Ελλάδα.
 
Οι εργασίες προετοιμασίας του εδάφους αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό το Σεπτέμβριο, με την κανονική εξόρυξη να αναμένεται να ξεκινήσει το 2018. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μελέτες για την περιοχή ξεκίνησαν πριν από περίπου 16 χρόνια, όμως προσέκρουαν για μεγάλο διάστημα στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ενώ υπήρχαν και δικαστικές προσφυγές για το θέμα.
 
Την αντίθεσή του στην εξόρυξη είχε εκφράσει μάλιστα και το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ τον Απρίλιο του 2011, γνωμοδοτώντας αρνητικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Επενδυτικού Σχέδιο Εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσοφόρου κοιτάσματος στην περιοχή Krumovgrad στη Βουλγαρία, κατ’ εφαρμογή της σύμβασης ESPOO για την διαδικασία εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακά πλαίσια.
 
Μάλιστα τότε είχε δώσει και το παρών στη συνεδρίαση η Δήμαρχος του Δήμου Κρούμοβγκραντ κ. Σεμπιχά Μεχμέτ, η οποία είχε ζητήσει από το Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά.
 
Η εξόρυξη θα γίνει με τη μέθοδο του επιφανειακής πρόσληψης (όπως προβλέπεται στην πρώτη φάση στις Σκουριές) και η ίδια η εταιρεία μιλά για εξόρυξη 775.500 τόνων χώματος ανά έτος από το οποίο θα εξάγονται 85.700 ουγκιές χρυσού το χρόνο και 38.700 ουγκιές αργύρου το έτος, με την ζωή του ορυχείου να είναι 8 έτη. Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.