Τεσσερα γεωθερμικα πεδια θα προκηρυχθουν στην ΑΜΘ

Κανένα στη Ροδόπη

Διαγωνισμοί σε τέσσερις περιοχές για τη διερεύνηση και αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων σε τέσσερις περιοχές της Β. Ελλάδας, στο Δέλτα του Νέστου (περιοχή Χρυσούπολης – Ερατεινού, Κεραμωτής και Κόλπου Καβάλας), το Δέλτα του Έβρου μεταξύ Αλεξανδρούπολης και ποταμού Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Αρίστηνου – Αλεξανδρούπολης, το κεντρικό και νότιο τμήμα της Λεκάνης του Στρυμόνα και την περιοχή Ακροποτάμου Καβάλας, πρόκειται να προκηρυχθούν σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Αν παρατηρήσετε τις τοποθεσίες, θα δείτε πως σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται η Ροδόπη, που έχει το πεδίο Μητρικού, και υποψιαζόμαστε πως είναι χαμηλής ενθαλπίας, και έτσι δεν θα ρισκάρει κάποιος επενδυτής να κάνει έρευνα, μιας και η απόδοση δεν θα είναι υψηλή.

Βέβαια για το συγκεκριμένο γεωθερμικό πεδίο θέλει να κάνει διερευνητικές γεωτρήσεις ο Δήμος Κομοτηνής, αν και δεν αποτελούν αυτή τη στιγμή προτεραιότητα. Εδώ βέβαια θα έπρεπε να παρέμβει το κράτος και οι υπηρεσίες, ώστε πεδία σαν και αυτό να διερευνηθούν αναλυτικότερα (την πρώτη έρευνα έκανε το ΙΓΜΕ) και να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες, μιας και δεν μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλες επενδύσεις.

Γιατί όταν μιλάμε για την ανάπτυξη μιας περιοχής, μικρές κινήσεις σαν και αυτές (το κόστος είναι ελάχιστο σε σχέση με άλλα φαραωνικά έργα) μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Γιατί πρόσφατα, στον ορυμαγδό των αναπτυξιακών ανακοινώσεων, βλέπουμε συνεχώς να φιγουράρει η γεωθερμία, και πως θα ωφελήσει την περιοχή κτλ.

Αν το πεδίο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο, να το πουν και σε εμάς, να το διαγράψουμε από την αναπτυξιακή δυνατότητα της περιοχής, και να σταματήσουμε να ακούμε και τις υποσχέσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.