Τελικα «το επιμονο η αδεξιο ‘καμακι’» ειναι αδικημα;

Σάλος με κείμενο της Le Monde

Σάλο προκάλεσε πριν λίγες μέρες κείμενο που δημοσίευσε η καθημερινή γαλλική εφημερίδα Le Monde. Εκατό γυναίκες – ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Κατρίν Ντενέβ και Ινγκριντ Κάβεν και η συγγραφέας και κριτικός Τέχνης Κατρίν Μιγιέ-  υπερασπίστηκαν το δικαίωμα και την ελευθερία των ανδρών «να ενοχλούν» τις γυναίκες, αντιτασσόμενες στην «εκστρατεία της κατάδοσης» που λαμβάνει διαστάσεις παροξυσμού μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Γουάινσταϊν.
 
«Ο βιασμός είναι έγκλημα. Όμως το επίμονο ή αδέξιο “καμάκι” δεν είναι αδίκημα, ούτε η αβρότητα φαλλοκρατική επίθεση», υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων. Μέσα από το άρθρο αυτό, δηλώνουν την εναντίωσή τους στο κίνημα #Metoo (Κι εγώ) που ευαισθητοποιείται κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ κατακρίνουν τον «πουριτανισμό» που διακατέχει ξαφνικά τους πάντες με αφορμή τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του θεάματος (και όχι μόνο). «Ως γυναίκες, δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτόν τον φεμινισμό που, πέρα από την καταγγελία των καταχρήσεων εξουσίας, παίρνει το πρόσωπο ενός μίσους προς τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα», καταλήγουν υπερασπιζόμενες «μια ελευθερία να ενοχλείς, απαραίτητη για τη σεξουαλική ελευθερία». 

Τελικά το φλερτ στον χώρο εργασίας, εκπαίδευσης ή υγείας είναι σεξουαλική παρενόχληση; 

Απάντηση σε αυτήν την ερώτηση επιχειρούν να δώσουν τέσσερα σποτ της Γενικής Ισότητας Γραμματείας των Φύλων, όλα βασισμένα σε αληθινά γεγονότα, που είχαν προβληθεί πρόσφατα στην τηλεόραση..
 

Υπάρχουν, όμως, περιθώρια για φλερτ στους χώρους αυτούς; Και αν ναι, ποιος ορίζει αυτή την λεπτή γραμμή που διαχωρίζει το κοπλιμέντο από την σεξουαλική παρενόχληση; Σίγουρα είναι δύσκολο να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, σημασία έχει όμως να αποφεύγουμε τα άκρα και να μην φθάνουμε από την αποδοχή του φαινομένου σε ποινικοποίηση κάθε ανθρώπινης επικοινωνίας.
 
Υπάρχουν, σίγουρα πολλές παράμετροι για να νοιώσουμε άνετα και να επιτρέψουμε ή να καταγγείλουμε μία συμπεριφορά τόσο στον εργασιακό όσο και σε οποιονδήποτε άλλο χώρο. Χ.Κ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.