Τα ποταμια να επιστρεψουν …στις πολεις τους

Απαρατήρητα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι αναγνώστες του «ΠτΘ» στο ρεπορτάζ που αφορούσε στην σύμπραξη του ΔΠΘ με το Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ξάνθη κατά το οποίο αναδείχθηκε η ανάγκη ανάπτυξης αξιοποίησης και ανάδειξης των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Με ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον διαβάσαμε και τις δηλώσεις του κ. Σάββα Μελισσόπουλου, που αποτελεί μέλος του ΔΣ του Δικτύου ο οποίος τάχθηκε υπέρ της «επιστροφής» των ποταμιών στις πόλεις, κάνοντας χρήση και του τίτλου του συνεδρίου. Κι αυτό καθώς όπως εξήγησε σε πολλές περιπτώσεις τα ποτάμια είναι ένα κεντρικό σημείο της πόλης, αξιοποιημένο, ενώ πλέον μπορούν να αναδειχθούν και να προβλεφθούν ζητήματα όπως αυτά των πλημμυρικών φαινομένων και των υποστηρικτικών έργων που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά βεβαίως την Ξάνθη που αφορούσε και το συνέδριο αλλά και την προαναφερθείσα σύμπραξη ο κ. Μελισσόπουλος εξήγησε πως το Δίκτυο εστιάζει στον ποταμό Κόσυνθο «ώστε ένας τέτοιος πλούτος στην πόλη, που πηγάζει από τη Ροδόπη και εκβάλει στη Βιστωνίδα, να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί, πώς θα προβλεφθούν όλα τα πλημμυρικά φαινόμενα, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα όπως το 1990 με τις πλημμύρες», εξηγώντας πως εκείνο που αναζητούν είναι το πώς θα γίνει ένα νέο επίκεντρο ζωής με την ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών, διαδρομών ποδηλάτων, τη λειτουργία περιβαλλοντικού πάρκου, αλλά και με την υλοποίηση κάποιων μικρών φραγμάτων ώστε το ποτάμι το καλοκαίρι να έχει ροή γιατί η εικόνα του θα είναι εξαιρετικά καλή.

Το ενδιαφέρον για την «αναβίωση» των ποταμιών εντός πόλεων σε επίπεδο Θράκης δεν αφορά μόνο τους Ξανθιώτες, καθώς ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί ένα σχετικό «κίνημα» συμπολιτών μας, δια των social media, που θέτουν στο τραπέζι του διαδικτυακού διαλόγου το πώς θα ήταν η Κομοτηνή σήμερα αν ο Μπουκλουτζάς συνέχιζε να υπάρχει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.