Τα κινητρα και ο προνομιουχος Εβρος

Επιστολές αναγνωστών

Κυρία διευθύντρια,

Με αφορμή τη σπεκουλαδόρικη συζήτηση που γίνεται στα ΜΜΕ σχετικά με τα αναπτυξιακά κίνητρα του νέου νόμου -διαφοροποίηση επιχορηγήσεων υπέρ του Έβρου- επανέρχομαι για να μεταφέρω τη διεθνή εμπειρία. Τα κριτήρια προσέλκυσης επενδύσεων και επιλογής τόπου εγκατάστασης τα τελευταία χρόνια άλλαξαν δραματικά. Οι  σοβαροί επενδυτές -όχι οι ευκαιριακοί χαμηλών προσδοκιών- εστιάζουν σε φορολογικά και λειτουργικά κίνητρα που ενισχύουν μόνιμα την κοστολογική ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων τους και όχι προσωρινά με επιχορήγηση εφάπαξ του συνολικού κόστους άυλων και υλικών παγίων. Όταν η χώρα μας υστερεί σε βασικού δείκτες διεθνούς ανταγωνιστικότητας -πολυνομία, γραφειοκρατία, διαφθορά, πολύχρονη αντιμετώπιση νομικών διαφορών- είναι πολύ δύσκολο να προσελκύσεις επενδύσεις σε μη ολογοπωλιακους ή μονοπωλιακούς κλάδους. Είμαι απαισιόδοξος ότι η επιχορηγική διαφοροποίηση θα φέρει εκατοντάδες επενδύσεις στον Έβρο, όπως ισχυρίζονται πολλοί εκπρόσωποι φορέων -με 1 εξαίρεση και μακάρι να διαψευστώ.

ΥΓ: Όσοι θέλουν να δουν τα βαθύτερα αίτια της υπανάπτυξης της Θράκης ας διαβάσουν το 215 σελίδων βιβλίο μας «Θράκη 1975-2014:40 χρόνια αναποτελεσματικών πολιτικών βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης» έκδοση 2018 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.

Μετά τιμής,

Ευθύμης Σταθάκης, Διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός, MSc σε Advance Information Systems -Εργαζόμενος στην εταιρεία υψηλής τεχνολογίας πληροφορικής  NEUROPUBLIC SA ασχολούμενος με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης βελτιστοποίησης συστημάτων

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.