Τα δραματικα «παρατραγουδα» των κατασχεσεων λογαριασμων απο το δημο Κομοτηνης

Πληροφορούμαστε ότι τις τελευταίες ημέρες στο δημαρχείο Κομοτηνής πληθαίνουν τα περιστατικά διαμαρτυριών- πολλά δε σε δραματικό τόνο- από απελπισμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι διαπίστωσαν πως οι λιγοστές οικονομίες που είχαν στην τράπεζα εν μία νυκτί «έκαναν φτερά». Τα περιστατικά αυτά έρχονται ως απόρροια μιας υπόθεσης, που αποκάλυψε πρόσφατα η εφημερίδα μας και η οποία αφορούσε στη μαζική αποστολή 4.000 κατασχετηρίων από τη δημοτική αρχή προς τις τράπεζες της πόλης, προκειμένου να «μπει χέρι» σε λογαριασμούς καταθετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι του δήμου.
 
Μπορεί η πλειοψηφία των εντολών κατάσχεσης να περιλάμβανε θεωρητικά μικρά χρηματικά ποσά- από μερικές δεκάδες έως και λίγες εκατοντάδες ευρώ- όμως στις συνθήκες της γενικευμένης φτώχειας και ανέχειας, που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία, ο προσδιορισμός της αξίας οποιουδήποτε ποσού υπόκειται σε μια σχετικότητα, συναρτώμενη με τις ανάγκες του ανθρώπου που το αποκτά ή το αποχωρίζεται.
 
Ο αντίλογος, βέβαια, όπως αποτυπώθηκε με τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών στο σχετικό ρεπορτάζ του «ΠτΘ», συνίσταται από τη μια στη διαπίστωση ότι η ενέργεια των κατασχέσεων λογαριασμών ήταν μια δέσμια εκ του νόμου υποχρέωση των υπηρεσιών και της διοίκησης του δήμου, και από την άλλη στο εύλογο επιχείρημα ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή η παρατεταμένη ασυνέπεια μερίδας οφειλετών, που εντέλει λειτουργεί εις βάρος του δήμου και των υπόλοιπων δημοτών.
 
Σεβαστά μεν τα παραπάνω επιχειρήματα, αλλά γινόμενοι αποδέκτες κραυγών απελπισίας από συμπολίτες, που δηλώνουν ότι προόριζαν τα κατασχεμένα χρήματα για τις στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους, αναρωτιόμαστε πόσο σοφή ήταν η απόφαση που πήρε η δημοτική αρχή να εκκινήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία παραμονές των αγίων αυτών ημερών που διανύουμε.
 
Για ανθρώπους και οικογένειες, που με δυσκολία εξασφαλίζουν τα απαραίτητα, οι συνέπειες μιας πιθανής κατάσχεσης χρημάτων οπωσδήποτε θα ήταν αρνητικές σε όποια χρονική στιγμή κι αν προέκυπταν. Ωστόσο, σε ιδιαίτερες περιόδους και συγκυρίες, σαν την τωρινή, είθισται να επιδεικνύεται περισσότερη επιείκεια και ο απαιτούμενος σεβασμός στις ελάχιστες πλέον ευκαιρίες για να περάσουν κάποιες ξέγνοιαστες στιγμές οι ελληνικές οικογένειες… Χ.Λ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.