Τα μπετα Τσανακλειος το περιεχομενο Κ. Καραθεοδωρη;

Γνώρισα την Κομοτηνή κατά τα φοιτητικά μου χρόνια. Το όνομα Τσανάκλειος μου ήταν άγνωστo αφού όλοι οι φοιτητές γνωρίζουν το κτήριο ως Παλιά Πρυτανεία. Πολύ αργότερα και ενώ πλήθυναν οι συναναστροφές με Κομοτηναίους έμαθα πως ο τοπικός πληθυσμός αποκαλεί το κτήριο Τσανάκλειος και πάλι όμως στην ερώτηση ποιος ήταν ο Νέστορας Τσανακλής κανείς δεν ήξερε να μου απαντήσει, όπως και κανείς δεν ήξερε να μου απαντήσει για τη σχέση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με την Κομοτηνή.
 
Πριν κάποιους μήνες μάλιστα δημοσιεύματα των εφημερίδων ανέφεραν τη μετεγκατάσταση του Μουσείου Καραθεοδωρή στην Τσανάκλειο. Με δεδομένη και την εκπεφρασμένη πρόθεση για ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης, γεννιούνται κάποια εύλογα ερωτήματα.
 
Αφού προσπαθούμε να αναδείξουμε το ιστορικό κέντρο της πόλης γιατί επιχειρούμε να επικαλύψουμε μια από τις τελευταίες ψηφίδες του, ίσως την αντιπροσωπευτικότερη; Ας μην γελιόμαστε, τα εναπομείναντα στοιχεία της παλιάς Κομοτηνής πλέον είναι τόσο σποραδικά ώστε μόνο σε μεταφυσικό επίπεδο συνθέτουν ολόκληρο ψηφιδωτό. Με το να παραχωρείς ένα τέτοιο κτήριο λοιπόν σε χρήση αντίθετη από αυτό τον σκοπό αυτομάτως αποδυναμώνεις και το εγχείρημα.
 
Ακόμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μετεγκατάσταση του Μουσείο Καραθεοδωρή στην Τσανάκλειο θα επισκιάσει την ιστορικότητα του κτηρίου αφού τα «μπετά» από μόνα τους δεν μιλάνε αλλά το περιεχόμενο είναι αυτό που τους δίνει στόμα και το περιεχόμενο της Τσανάκλειου σε αυτή την περίπτωση θα είναι ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.
 
Θαρρώ πως όλοι καταλαβαίνουμε τη σπουδαιότητα του Μουσείου Καραθεοδωρή στην πόλη μας όμως είναι εκκωφαντική η αδιαφορία για την ανάδειξη του προσώπου του Νέστορα Τσανακλή, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί ένα πολιτιστικό brand name για την Κομοτηνή. Γέννημα θρέμμα Κομοτηναίος πιθανολογείται ο ίδιος κατάφερε να αναχθεί σε επιχειρηματία διεθνούς βεληνεκούς με ένα προϊόν που συνδέεται άρρηκτα με τη Ροδόπη, τον καπνό, ενώ παράλληλα η Τσανάκλειος συντροφεύει από την κατασκευή της την εξέλιξη της Κομοτηνής ως κτήριο πρωταγωνιστής. Από σχολή Αρρένων σε κτήριο στέγασης της Γενικής Διεύθυνσης Θράκης, ύστερα Νομαρχία και τέλος Πρυτανεία. Αντ’ αυτού η στρατηγική λέει, σε επίπεδο προθέσεων τουλάχιστον ακόμα, πως το κτίριο που δεσπόζει από τις αρχές του αιώνα θα δοθεί προς χρήση στο Σύλλογο Φίλων Καραθεοδωρή ώστε να μετεγκαταστήσει εκεί το μουσείο Καραθεοδωρή.
 
Πολλοί ρωτούν και γιατί όχι ένα μουσείο Νέστορος Τσανακλή; Οι πολέμιοι της ιδέας ισχυρίζονται πως η δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου θα προσθέσει απλά ένα ακόμη κλειστό μουσείο στις τάξεις της πόλης που θα περιμένει τα πεντάμηνα για να λειτουργήσει. Οι υποστηρικτές της ιδέας όμως υποστηρίζουν πως η δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου θα αποτελέσει ένα μουσείο της Κομοτηνής, αφού τόσο η πορεία του Νέστορα Τσανακλή όσο και η Τσανάκλειος είναι άρρηκτα συνυφασμένα με την πορεία της ίδιας της Κομοτηνής και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πόλο έλξης που θα προσδώσει τα μέγιστα στην ταυτότητα της πόλης και στη δημιουργία του περίφημου brand name της. Και αν νομίζετε πως τέτοια εγχειρήματα είναι ανεδαφικά στις μέρες μας, να σας θυμίσω την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» για έναν άλλο ευεργέτη τον Ιωάννη Βαρβάκη που προβλήθηκε σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού προσελκύοντας χιλιάδες θεατών.
 
Φαίνεται πως ξεχνάμε πως τον τόπο τους τον φτιάχνουν οι άνθρωποι και ένας από αυτούς που διαμόρφωσε την Κομοτηνή ήταν ο Νέστορας Τσανακλής… T.O.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.