Συνεχιζει να τιμα τον Αρχιεπισκοπο Χρυσανθο η Γρατινη

Απαρατήρητα

Τίμησε για ακόμα μια φορά το άξιο τέκνο της, τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο, η Γρατινή, με μνημόσυνο του τελέστηκε στη μνήμη του στο παρεκκλήσι του Αγίου Χρυσάνθου που βρίσκεται στη πλατεία του χωριού.

Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθος, ο τελευταίος μητροπολίτης Τραπεζούντας, εκοιμήθη την 28η  Σεπτεμβρίου του 1949.

Ο Χρύσανθος, κατά κόσμων Χαρίλαος Φιλιππίδης γεννήθηκε το 1881 στη Γρατινή. Ήταν γιος του Ζήση Φίλιογλου (Φιλιππίδη) και της Ξανθώς Καραμπάση, θεολόγος και ακαδημαϊκός, σπούδασε στη Χάλκη, και στα μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης, χειροτονήθηκε μητροπολίτης Τραπεζούντας, χαρακτηρίστηκε πατέρας του ποντιακού Ελληνισμού,  ενθρονίστηκε Αρχιεπίσκοπος  και με την εμπλοκή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Χρύσανθος ανέπτυξε έντονη εθνική αντιστασιακή δράση, εμψυχώνοντας  λαό και  Στρατευμένους.  

Κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού όπου τάφηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Το 1991 τα οστά του μεταφέρθηκαν και βρίσκονται στη νέα μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο Ημαθίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.