Συγκρισεις

Μαζικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Νομοσχέδιο για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια προωθεί η γαλλική Κυβέρνηση και χθες στη φίλη χώρα οι διαδηλώσεις ήταν μαζικές.

Δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτούργησαν και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους σε όλους τις πόλεις της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν μετά από το ευρύ προσκλητήριο των συνδικάτων, που συντόνισαν τη δράση τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 40% των δασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και πάνω από το ένα τρίτο των καθηγητών γυμνασίου απέργησαν, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας.

Την ίδια ώρα σύμφωνα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι πάνω από 10.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στις διαδηλώσεις.

Όλα αυτά φυσικά δεν είναι μια πλήρης καταγραφή, αλλά νομίζουμε ότι δίνουν μια σαφή εικόνα για την μαζικότητα των κινητοποιήσεων.

Όσο για το επιχείρημα που προβάλλει ως λόγο η γαλλική κυβέρνηση για την αύξηση των ηλιακών ορίων συνταξιοδότησης είναι «για την αντιμετώπιση του ελλείματος χρηματοδότησης των συντάξεων». Σύμφωνα με τα στοιχεία η Γαλλία δαπάνησε σχεδόν το 14% του ΑΕΠ της για κρατικές συντάξεις το 2018, ποσοστό μεγαλύτερο από τις περισσότερες άλλες χώρες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Τώρα αν αυτό το επιχείρημα σας ακούγεται οικείο, είναι γιατί ακούστηκε και στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Κάτι που μάλλον θα πρέπει να μας κάνει περήφανους, αφού αποδεικνύει το πόσο εναρμονισμένοι είμαστε με την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Αυτό που δεν θα πρέπει να μας κάνει περήφανους είναι μάλλον η σύγκριση με την κινητοποίηση της γαλλικής κοινωνίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.