Συγκρατημενη αισιοδοξια για την Δαδια

Σε ύφεση η φωτιά

Το πρώτο αισιόδοξο νέο, σε διάστημα 8 ημερών, απ’ όταν δηλαδή ξεκίνησε η πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, λάβαμε το πρωί της Πέμπτης, 28 Ιουλίου μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» με τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ Κωνσταντίνο Χουβαρδά.

Ο ίδιος μετέφερε την είδηση της μη ύπαρξης ενεργών μετώπων, την ώρα τουλάχιστον της συνομιλίας, αλλά και τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων περιοχών που ήδη έχουν καεί και στις οποίες συνεχίζουν να συνδράμουν τόσο επίγειες όσο και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Ο κ. Χουβαρδάς δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός των επόμενων ημερών, υπογραμμίζοντας όμως την αναγκαιότητα της επίδειξης της δέουσας προσοχής από όλους δεδομένων και των καιρικών συνθηκών, υψηλές θερμοκρασίες και άνεμοι από 3 έως 6 μποφόρ που καθιστούν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων πολύ υψηλό.

Ερωτηθείς ως προς τις εκτιμήσεις της «επόμενης ημέρας» ο προϊστάμενος πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ εξήγησε πως οι εκτιμήσεις για τις 34.000 καμένων στρεμμάτων είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα, ωστόσο η συνολική καταστροφή από την πυρκαγιά θα γίνει αντιληπτή μετά την πλήρη κατάσβεσή της. 

Να σημειωθεί πως ήδη από χθες, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολίτες, όπως ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης Τριαντάφυλλος Παπαδάκης που επεσήμαναν σε σχετικές αναρτήσεις την ανάγκη της άμεσης εκκίνησης της συζήτησης, με την συνδρομή και ακαδημαϊκών (Δασολογίας και Πολυτεχνείου) για την αποκατάσταση των καμένων αλλά και την διαφύλαξη του χαρακτήρα του δάσους.

Ιδιαίτερα δε σημαντικές και οι δηλώσεις του Κωνσταντίνου Ποϊραζίδη, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιουνίου Πανεπιστημίου στην ΕΡΤ3, όπου μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την κατάσταση μετά τη πυρκαγιά στην περιοχή ναι μεν αναστρέψιμη, αλλά σε 70-80 χρόνια τα οποία θα απαιτηθούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.