Συγχρονια και πολυγλωσσια

Απαρατήρητα

Κατά τη διάρκεια των ηλεκτρονικών μας περιδιαβάσεων βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια ευχάριστη και ελπιδοφόρα έκπληξη. Πρόκειται για την κυκλοφορία της συλλογικής έκδοσης «Situating Language Learning Strategy Use: Present Issues and Future Trends» από τις εκδόσεις Second Language Acquisition (2021) και σε επιμέλεια των Ζωής Γαβριηλίδου και Λυδίας Μίτιτς, δυο καθηγητριών ιδιαιτέρως γνωστών και αγαπητών στο ευρύ κοινό. Συγκεκριμένα η Ζωή Γαβριηλίδου είναι Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, και η Λυδία Μίτιτς είναι μέλος ΕΕΠ του ΤΕΦ/ΔΠΘ. Μεταξύ των συγγραφέων είναι οι: Andrew D. Cohen, Rebecca L. Oxford, Milevica Bojović, Richard LaBontee, Višnja Pavičić Takač, Sanja Marinov, Θωμαή Αλεξίου, Λυδία Μίτιτς, James Milton, Ana Petanjak Dedić, Renata Geld, Αγγελική Ψάλτου-Joycey, Ίρις Παπαδοπούλου, Ζωή Γαβριηλίδου, Irina Tresorukova, Αντώνης Μυλωνόπουλος, Αθηνά Βρεττού, Άννα Αναστιασιάδου-Συμεωνίδου, Nae-Dong Yang, Βασιλική-Αγάθη Θεοδωρίδου, Άννα-Μαρία Χατζηθεοδώρου, Άννα-Θεοδώρα Βελίκη.
 
Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει την τελευταία έρευνα σχετικά με τη σημασία και τον ρόλο των στρατηγικών εκμάθησης γλωσσών και αποτελεί ένα σημαντικό εγχειρίδιο τόσο για φοιτητές, όσο και για ερευνητές ή επαγγελματίες του χώρου, καθώς οι συγγραφείς μοιράζονται την δική τους έρευνα από τα διάφορα περιβάλλοντά τους, που κυμαίνονται από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια ευρεία επιλογή μελετών που καλύπτουν θέματα όπως η στρατηγική κατάρτιση νέων μαθητών EFL, η προώθηση της κριτικής σκέψης μέσω βιντεοπαιχνιδιών, και οι στρατηγικές εκμάθησης για ξένες γλώσσες πέρα από τα αγγλικά. Μορφολογικά, η έκδοση αποτελείται από 376 σελίδες χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και δεκαπέντε κεφάλαια. Το πρώτο αναφέρεται  στις στρατηγικές, το δεύτερο σχετίζεται με τις νέες κατευθύνεις ως προς την έρευνα των στρατηγικών, το τρίτο συγκεκριμενοποιεί τις εφαρμογές των στρατηγικών σε διαφορετικά πλαίσια,  και το τέταρτο μέρος κάνει λόγο για τις πτυχές της διδασκαλίας των στρατηγικών αυτών. Τέλος, το βιβλίο συνοδεύει μια μεγάλη ποικιλία παραρτημάτων, τα οποία καταδεικνύουν στην πράξη τη σημαντικότητά του.
 
Ολόψυχα καλοτάξιδη να είναι η παρούσα έκδοση, να ’χει άξιους αναγνώστες και να αποτελέσει εφαλτήριο μελέτης και έρευνας. Γ.Ν.
 
*Βρείτε την έκδοση στην παρακάτω διεύθυνση: https://bit.ly/3o1jh3i.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.