Στον Δημαρχο Αλεξανδρουπολης η ομαδα των Φιλων του Γαλλικου Σταθμου Αλεξανδρουπολης

Συζητήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας και ο προγραμματισμός δράσεων για τα 150 χρόνια ύπαρξης του σιδηρόδρομου στην πόλη

Το ζήτημα της διατήρησης των κτιρίων που «κουβαλάν» επάνω τους την ιστορία των πόλεων και των οικισμών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές, αν και τις περισσότερες φορές για αρνητικούς λόγους, δηλαδή εξαιτίας κατάρρευσης, πυρκαγιάς ή κάποιου άλλου γεγονότος που μας θυμίζει πως κάθε ημέρα που περνά, χάνεται και μια ευκαιρία.

Ένα από τα κτίρια που μας έχουν απασχολήσει είναι και ο Γαλλικός Σταθμός Αλεξανδρούπολης, τα κτίρια του οποίου στέκουν σήμερα σιωπηλοί μάρτυρες της 150ετούς σιδηροδρομικής ιστορίας της πόλης, που ουσιαστικά γεννήθηκε από το σιδηρόδρομο.

Για αυτό και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει ξεκινήσει να δείχνει ενδιαφέρον για αυτά, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ζαμπούκης συναντήθηκε με εκπροσώπους της ομάδας «Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης».

Κατά τη διάρκειά της, μαθαίνουμε από το Δήμο, συζητήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας και ο προγραμματισμός δράσεων για τα 150 χρόνια ύπαρξης του σιδηρόδρομου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς επίσης η δυνατότητα συντήρησης, αναβάθμισης και ανάδειξης των κτιρίων του Γαλλικού Σταθμού και της ευρύτερης περιοχής.

«Η ιστορία μιας πόλης είναι οι άνθρωποί της, είναι όμως και τα κτίριά της. Κοινός στόχος η ανάδειξη των ιστορικών κτιρίων σε κέντρα πολιτισμού, διαφύλαξης της μνήμης και ιστορίας του τόπου μας.» αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου.

Παρόλο που από τη φύση μας είμαστε επιφυλακτικοί, έχοντας δει πάρα πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες όχι μόνο για το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα, να πέφτουν στο κενό, ελπίζουμε πως σε αυτή την περίπτωση, θα προκύψει κάτι θετικό, και γιατί όχι, να εμπνευστούν και άλλοι σε όλη τη Θράκη να ακολουθήσουν την ίδια κατεύθυνση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.